Звернення громадської ради при Держкомтелерадіо України про включення проекту Закону № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» до порядку денного засідань ВРУ
опубліковано 19 червня 2015 року о 18:10

ГРОМАДСЬКА РАДА

ПРИ ДЕРЖАВНОМУ КОМІТЕТІ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

 Голові Верховної Ради України 

Гройсману Володимиру Борисовичу  

 Керівникам парламентських фракцій


ЗВЕРНЕННЯ

громадської ради при Держкомтелерадіо України  

Шановний Володимире Борисовичу!


19 червня 2015 року, м. Київ

17 червня Комітет з питань свободи слова підтримав проект Закону № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Позитивне рішення комітету - важлива складова успішного проходження законопроекту через ВРУ, адже означає, що проект достатньо якісний і це підтверджено (експертами) комітету та депутатами. Ще до виборів депутати планують розглянути проект Закону у першому читані, а відтак процес реформування державної та комунальної преси, вірогідно, почнеться вже з першого січня 2016 року.

Важливо, що за законопроект одноголосно голосували представники ключових фракцій ВРУ (Батьківщина, БПП, Народний Фронт, Самопоміч), що дозволяє сподіватися на достатню кількість голосів під час його розгляду.

Втім, залишається достатньо ризиків для того, аби законопроект було відхилений «в останній момент», як це сталося минулого року. Аналогічний за змістом проект було провалено в результаті бездіяльності депутатів однієї з фракцій, яка, вірогідно, планувала використати комунальну пресу під час виборів, хоча це їм не допомогло.

Законопроект у поточній редакції є компромісом всіх зацікавлених сторін. Деякі недоліки тексту, що були обговорені під час засідання комітету, заплановано виправити під час другого читання та в процесі другого етапу реформування преси.

Протягом 13 років українські парламентарі різних скликань намагались прийняти закон про «роздержавлення», але перешкодою до цього було бажання місцевої влади зберегти підвладні їм видання. Сьогодні ми маємо реальну можливість реформувати пресу та ще на крок наблизитися до Європейських стандартів у медіа.

Просимо Вас, шановний пане Голово Верховної Ради України, включити проект Закону № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» до порядку денного одного з найближчих пленарних засідань ВРУ. Окрім того, просимо усіх керівників парламентських фракцій підтримати законопроект №1123 особисто та закликати очолювані вами фракції підтримати зазначений проект Закону України як такий, який має вирішальне значення для наближення українського медіаринку до європейських стандартів, до підвищення якості української журналістики, до збільшення довіри населення України до ЗМІ.

Рішення прийнято на позачерговому засіданні громадської ради 

Протокол №3 від 19.06.2015 року

 З повагою

Голова громадської ради   Човган О.Ю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux