Українська шевченкіана поповнилася новими інформаційними та видавничими проектами
опубліковано 18 червня 2013 року о 16:13

 

Держкомтелерадіо тримає на особливому контролі питання, пов’язані із підготовкою до відзначення у 2014 році ювілею Тараса Григоровича Шевченка.

Системну роботу Комітету з цього напрямку схвалила колегія Держкомтелерадіо, засідання якої відбулося 18 червня.

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України наступного року на державному рівні відзначатиметься 200-річчя Великого Кобзаря. Держкомтелерадіо України доручено сприяти широкому висвітленню у ЗМІ ходу підготовки та святкування цієї пам’ятної дати, забезпечити створення низки тематичних телевізійних та видавничих проектів.

Протягом першого кварталу поточного року друковані та електронні ЗМІ продовжували інформувати громадськість про реалізацію масштабних регіональних і загальнонаціональних проектів, присвячених великому генію українського народу. Зокрема, про плани України провести спільне відзначення пам’ятної дати з усіма країнами, де жив і творив Тарас Шевченко – Казахстаном, Росією, Литвою та Польщею та про наміри Казахстану спорудити у своїй столиці пам’ятник великому українцю, повідомили Укрінформ, державні ТРК, друковані комунальні та державні ЗМІ.

На сторінках місцевої та загальнонаціональної преси, в ефірі державних ТРК висвітлюються заходи із розвитку культурної спадщини Кобзаря, збереження та реставрації історичних пам’яток, пов’язаних із життям і творчістю поета.

Загалом упродовж І кварталу ц.р. в державному телевізійному і радіоефірі було розміщено понад 100 інформаційних матеріалів загальним хронометражем понад 25 годин, присвячених цій темі.

Крім того, усі державні телерадіокомпанії активно працюють над створенням нових циклів теле та радіопрограм про життя і творчість Т.Г. Шевченка. Зокрема, НТКУ розпочала показ нового проекту «Жива душа поетова святая» – серії міжпрограмних роликів, у яких відомі громадські діячі, представники культури Микола Жулинський, Мирослав Попович, Олег Скрипка, Іван Драч та інші розмірковують про внесок Т.Г. Шевченка в українську культуру і читають його твори. На телекомпанії триває робота над документальними фільмами про маловідомі сторінки життя Шевченка, перший з яких отримав назву «Кріпость Шевченка, або Ген свободи».

НРКУ здійснює підготовку хорової Шевченкіани, упорядковує існуючі фондові записи, створює нові.

Низку нових проектів до 200–річчя від дня народження Тараса Шевченка реалізує ДТРК «Культура», серед яких - екранізація вистав про Тараса Шевченка, а також театральних вистав, поставлених за його творами.

Відповідно до Указу Президента Держкомтелерадіо України сприяє випуску книжкових видань, присвячених творчій спадщині митця. Цього року в рамках бюджетної програми «Українська книга» заплановано вихід мистецького альбому російською, українською та англійською мовами «Тарас Шевченко. Мистецька спадщина», тритомне видання « Тарас Шевченко та його доба», «Кобзар» англійською та польською мовами, факсимільне видання «Кобзар. 1840» та інш.

Крім того, Держкомтелерадіо України сприятиме завершенню випуску впродовж 2013–2014 років «Шевченківської енциклопедії» у шести томах та повного зібрання творів Т.Г. Шевченка у дванадцяти томах.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux