У рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 рр. відкрито пам'ятник письменнику Юрію Горлісу-Горському
опубліковано 03 травня 2017 року о 17:13

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, який входить до складу Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників, взяв участь у церемонії відкриття пам’ятника українському військовому і громадському діячу, хорунжому Армії УНР, письменнику Юрію Горлісу-Горському.

В урочистих заходах з нагоди відкриття та освячення пам'ятника взяли також участь перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, представники районної та місцевої влади, учасники антитерористичної операції, історики, краєзнавці, учнівська молодь, громадськість, гості з інших міст та зарубіжжя.

Пам’ятник встановлено у лісовому урочищі на околиці села Розумівка Олександрівського району Кіровоградської області, де знаходиться могила отамана Чорного Ворона - Миколи Скляра та його побратимів. Саме тут у часи української революції у нерівному бою із більшовиками полягли близько трьохсот повстанців на чолі з Миколою Скляром. Ці події й лягли в основу історико-документального роману Юрія Горліса-Горського "Холодний Яр". Одними із ініціаторів увічнення пам’яті Юрія Горліса-Горського були кропивницькі історики та краєзнавці Юрій Митрофаненко та Іван Петренко.

Задум місцевих активістів та патріотів фінансово підтримали Станіслав Березкін та фермер з Розумівки Володимир Шепелюк, а значну організаційну підтримку надала ГО “Спільна дія”.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв війни 1917-1921 років та поклали квіти до могили Чорного Ворона і пам’ятника Юрію Горлісу-Горському, які освятив керуючий єпархією УПЦ КП, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

Історик-краєзнавець Іван Петренко зазначив, що пам’ятники не з’являються, як гриби за сприятливої погоди – це кропітка праця великої когорти людей.

«Будь-які якісні зміни в державі починаються від кожного з нас. Приклад наших предків має мобілізувати нас, виявляти любов до Батьківщини, пробуджувати гідність і бажання пишатися самими собою», - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Звертаючись до учасників урочистої події перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко наголосив, що такі значущі ініціативи завжди знаходитимуть підтримку влади. Він повідомив, що головою облдержадміністрації прийнято рішення щодо фінансування культурно-дослідницького центру в Розумівці.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux