У День української писемності та мови традиційно відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності
опубліковано 08 листопада 2017 року о 12:45

Сімнадцятий Всеукраїнський диктант національної єдності традиційно відбудеться в День української писемності та мови  – 9-го листопада і звучатиме на Першому каналі Українського радіо о 12.30. Його читатиме доцент Київського університету ім. Б. Грінченка, автор підручників і посібників із української мови  Олександр Авраменко. Гасло цьогорічного радіодиктанту – "Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета".

 

«Держкомтелерадіо запрошує усіх охочих долучитися до акції, зібратися родиною, колективом, організувати написання у закладі, де ви працюєте або навчаєтеся. Адже мета радіодиктанту не тільки перевірка своїх знань української мови, а єднання», - зазначив багаторічний учасник радіодиктанту, перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Стати учасником радіодиктанту надзвичайно просто. Окрім бажання, необхідно мати аркуш паперу, ручку, радіоприймач, комп‘ютер, планшет або телефон з виходом в Інтернет.  
Головною локацією написання Диктанту національної єдності цього року буде навчальна аудиторія імені Михайла Максимовича в червоному корпусі Київського  національного університету імені Тараса Шевченка.

Вперше радіодиктант писали  у травні 2000-го року з нагоди Дня перепоховання Тараса Шевченка і Дня рівноапостольних Кирила та Мефодія. Тоді на адресу Українського радіо надійшло близько тисячі робіт. Протягом останніх 17 років ця акція перетворилася із звичайної перевірки знань української мови до масштабного міжнародного флешмобу

«Щороку кількість охочих долучитися до написання радіодиктанту невпинно зростає, - зазначає координатор акції і ведуча спецпроекту «XVII Радіодиктант національної єдності» Аліна Акуленко. - Приміром торік надійшло понад 21 тисяча робіт, із яких  18 з половиною тисяч – в конверті. Також розширюється і географія радіодиктанту. У 2016-му на адресу Українського радіо надійшло 34 конверти із різних країн світу, а в кожному конверті – по кілька робіт.»

Аліна Акуленко вважає, що кількість учасників значно більша, адже не всі наважуються надіслати диктант на перевірку. «Ми не шукаємо в диктантах помилки, ми шукаємо диктанти без помилок, - каже вона. - А коли знаходимо ті, які написані бездоганно, оголошуємо цих учасників переможцями.»

Традиційно диктант складатиметься зі 100-120 слів. Перевірятимуть лише роботи, надіслані 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Українського радіо: Київ-1, 01001. Хрещатик, 26.  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux