Рішення колегії Держкомтелерадіо від 26 травня 2015 № 5/18 "Про стан виконання Держкомтелерадіо вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації"
опубліковано 03 червня 2015 року о 09:59

 

 

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

26 травня 2015 р. м. Київ 5/18

 

Про стан виконання Держкомтелерадіо

вимог Закону України «Про доступ

до публічної інформації»

 

Заслухавши інформацію доповідача, колегія зазначає, що на сьогодні Держкомтелерадіо забезпечується реалізація Закону України «Про доступ до публічної інформації».

За час дії Закону України «Про доступ до публічної інформації» спостерігається загальна тенденція збільшення інформаційної відкритості та прозорості органів виконавчої влади. Закон став важливим джерелом для отримання журналістами інформації, яка раніше приховувалася або доступ до якої був суттєво обмежений.

Наразі продовжується робота щодо удосконалення правових механізмів реалізації права кожного на доступ до інформації.

Верховною Радою України прийнято закони України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації»; «Про відкритість використання публічних коштів»; «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» та «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних».

На виконання Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна - 2020», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 № 213-р, Держкомтелерадіо розробляє законопроект про здійснення державного нагляду у сфері реалізації права на доступ до публічної інформації.

Проводяться моніторинги виконання органами виконавчої влади законодавства про доступ до публічної інформаціі та інформаційного наповнення офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади, про результати яких інформуються у встановленому порядку Адміністрація Президента України та Кабінет Міністрів України.

Станом на 20 травня цього року до Держкомтелерадіо надійшло 327 запитів на інформацію, у тому числі від фізичних осіб надійшло 216 запитів, від юридичних осіб - 34, від представників засобів масової інформації - 27, від об’єднань громадян - 50.

Усі інформаційні запити задоволено своєчасно, протягом 5 робочих днів, як це передбачено законодавством.

Крім того, до Держкомтелерадіо звернулося 215 заявників, яким надано роз’яснення окремих положень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

За дорученнями Кабінету Міністрів України розглянуто 259 скарг від запитувачів про порушення, на їх думку, вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» посадовими особами центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Особлива увага приділяється організації навчання державних службовців з питань практичного застосування Закону «Про доступ до публічної інформації».

Впроваджена система постійних тренінгів-семінарів на базі Національної академії державного управління при Президентові України, регіональних центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Налагоджено плідну співпрацю з громадськими організаціями. За минулі роки спільно з представниками громадського сектору проведено понад 30 тренінгів, семінарів, вебінарів у м. Києві, а також виїзні тренінги в обласних центрах.

У 2015 році в рамках проекту «Сприяння європейським стандартам в українському медіа середовищі», який виконується Радою Європи і фінансується Урядом Канади, заплановано провести 12 регіональних семінарів для посадових осіб з питань доступу до інформації.

В межах реалізації міжнародних проектів підготовлено науково-практичний коментар до Закону України «Про доступ до публічної інформації», методичні рекомендації та посібники щодо реалізації норм закону на практиці.

Водночас, Держкомтелерадіо спрямовував державні ЗМІ на здійснення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення про основні права, передбачені Законом, формування навичок практичного застосування інформаційного законодавства, висвітлення заходів щодо забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації.

За підсумками розгляду питання колегія констатує, що покращення доступу до інформації можливо шляхом запровадження ефективного механізму здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію про стан реалізації Держкомтелерадіо Закону України «Про доступ до публічної інформації» взяти до відома.

2. Управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції (Радзієвський І.А.):

забезпечувати безумовне виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

доопрацювати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації» стосовно визначення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сфері, уповноваженим органом, що здійснює державний контроль за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації, та внести його в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України;

здійснювати моніторинг виконання органами виконавчої влади законодавства про доступ до інформації (відповідно до Плану організації виконання Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547/2011 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації», схваленого на засіданні Уряду 18.05.2011 (протокол № 33) та про результати інформувати у встановленому порядку Адміністрацію Президента України та Секретаріат Кабінету Міністрів України;

продовжити моніторинг інформаційного наповнення офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади, зокрема щодо оприлюднення на веб-сайтах інформації, обов’язковість розміщення якої визначається Законом України «Про доступ до публічної інформації», та про результати інформувати у встановленому порядку Секретаріат Кабінету Міністрів України.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux