Представники Держкомтелерадіо та громадськості обговорили проблеми розвитку книжковго ринку і його захисту від антиукраїнської пропаганди
опубліковано 08 жовтня 2018 року о 13:02

Сьогодні легальним шляхом на територію нашої держави не ввозиться жодне антиукраїнське видання. Про це заявив під час круглого столу, організованого і проведеного Держкомтелерадіо, Українським інститутом медіа і комунікації та УНІА «Укрінформ», перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

 

«Якщо ми згадаємо період 2014-2105 років, коли навіть в Києві на книжкових ятках легко можна було знайти книжкову продукцію антиукраїнського змісту, типу Лимонова чи інших російських фашистів і українофобів, то сьогодні легальним шляхом така література в Україну не потрапляє», - зазначив Богдан Червак.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо повідомив також, що Уряд схвалив підготовлений Держкомтелерадіо проект розпорядження про застосування санкцій стосовно тих російських видавництв, які спрямовано і системно випускають антиукраїнські книги. «Ми очікуємо, що Рада національної безпеки України найближчим часом такі санкції запровадить. І це суттєво вплине на український ринок зокрема», - зазначив Богдан Червак.

Учасники круглого столу - представники Держкомтелерадіо, Українського інституту книги, громадськості та видавці - обговорили проблеми розвитку українського книжкового ринку, захист інформаційного простору від ворожої пропаганди.

Начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Сергій Олійник розповів про реалізацію 3акону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту». Він зазначив, що станом на 3 жовтня 2018 р. Держкомтелерадіо видав суб’єктам господарювання дозволи на ввезення 22 334 найменування видавничої продукції, серед якої переважає світова, європейська та російська класика, світові бестселери, дитяча література. Видані дозволи передбачають ввезення на митну територію України видавничої продукції 45 російських, 5 українських, 1 молдовського та 1 білоруського видавництв.

На 804 заяви надано відмови - переважно через подання суб’єктом господарювання не в повному обсязі пакета документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення в документах, поданих суб’єктом господарювання, недостовірних відомостей. Таких відмов наразі 724.

На ввезення 80 найменувань видань надано відмову на підставі негативного висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Як зазначила у своєму виступі виконавчий директор Українського інституту медіа і комунікацій Діана Дуцик, більшість жителів українських міст підтримують необхідність регулювання ввезення російської літератури в Україну, про що свідчать результати соціологічного дослідження, яке провела на замовлення Українського інституту медіа і комунікацій компанія Pollster.

Дослідження проводилось з 21 серпня по 2 вересня 2018 року. Методом онлайн-анкетування були опитані 1001 респондент у віці 18 років і старші, які мешкають в 120 містах в усіх областях України, за виключенням тимчасово окупованих територій.

Учасники круглого столу відзначали, що питання розвитку книжкового ринку в Україні – це питання в тому числі й інформаційної безпеки держави, воно є вкрай важливим для гуманітарної політики держави.

 

Фото УНІА«Укрінформ»

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux