Помер великий письменник малої літератури, журналіст і науковець Сергій Іванюк
опубліковано 27 квітня 2018 року о 10:38

26 квітня на 68-му році життя помер науковець, журналіст, дитячий письменник, головний редактор журналу для підлітків «Однокласник» Сергій Іванюк.

 

Його життя тісно було пов’язане з українськими ЗМІ. Після закінчення в 1974 році факультету журналістики КНУ імені Т.Г. Шевченка він працював редактором, а потім завідувачем відділу радіостанції «Молода гвардія» на Українському радіо.

Згодом навчався в аспірантурі Інституту літератури АН УРСР ім. Т.Г. Шевченка, досліджував українську літературу для дітей та юнацтва. Здобувши науковий ступінь кандидата філологічних наук, брав участь у написанні нової академічної Історії української літератури (за ред. В.Г. Дончика), у виданні головного літературознавчого часопису України «Слово і Час».

Сергій Іванюк був одним із тих, хто відроджував Києво-Могилянську академію. Після її відкриття у 1992 році Іванюк став деканом гуманітарних наук, а протягом 1994-2000 рр. – ректором академії. Поза академією він був одним із провідних лекторів Центру літературної освіти, ЛітЛабу та Культурного проекту, де читав, зокрема, авторський курс з історії дитячої літератури «Великі письменники малої літератури».

У 2006 році Сергій Семенович Іванюк очолив відновлений журнал «Однокласник». Завдяки йому підліткове періодичне видання отримало друге життя, згуртувало навколо себе активну дитячу аудиторію, яка спільно з досвідченим редактором створювала сучасний часопис. І вже за три роки журнал став переможцем Всеукраїнського конкурсу на краще періодичне друковане видання для дітей та юнацтва, засновником якого є Держкомтелерадіо.

Члени журі конкурсу відзначали, що видання має сильну літературну складову. З жовтня 2011 року під керівництвом Сергія Іванюка почав виходити додаток до журналу - "Літературний Однокласник".

Перші оповідання для дітей Сергія Іванюка під псевдонімом Сергій Оксеник були опубліковані у 1980-х роках. А в 2004 році вийшла перша книга пригодницько-фантастичного роману «Лісом, небом, водою» під назвою «Лисий», 2007-го – друга книга роману під назвою «Леля».

У його творчому доробку - понад 100 публікацій українською, російською, німецькою, англійською, шведською, грузинською, чуваською та іншими мовами.

Презентація останнього роману Сергія Іванюка відбулась 17 квітня 2018 року. Він до останнього жив, творив, планував наступний номер журналу…

Колектив Держкомтелерадіо глибоко сумує з приводу смерті талановитого письменника і журналіста, який зробив величезний внесок у розвиток дитячої літератури і періодики, та висловлює щирі співчуття рідним і близьким Сергія Семеновича Іванюка.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux