Російські книжки зникають з інтернет-магазинів
опубліковано 29 грудня 2023 року о 16:04

Протягом жовтня – листопада 2023 року Держкомтелерадіо провів моніторинг веб-сегменту сфери вітчизняного книгорозповсюдження. Досліджувалося, чи дотримуються суб’єкти господарювання заборони на продаж видавничої продукції держави-агресора та республіки білорусь відповідно до Закону України від 19 червня 2022 року № 2309-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

В ході моніторингу перевірено товарні пропозиції 92 книжкових інтернет-магазинів та інтернет-магазинів, які торгують книгами поряд з іншою продукцією. Встановлено, що переважна більшість охоплених моніторингом суб’єктів книгорозповсюдження (73 суб'єкти або 79%) здійснюють свою діяльність в рамках чинного законодавства.

Проте в 19 інтернет-магазинах (21%), а саме: GalDent, Брайт Стар, stylus, bizbook, balka-book, bookish.kiev, Yorokobi, On the Bus, Pulsar, Mafusal, Медлітера, MedBooks, Православне, Свет Книги, Світ Християнської книги, Военка, Християнська книга, Книжкова полиця, Topbook, виявлено факти розповсюдження видавничої продукції держави-агресора.

Усім правопорушникам надіслано листи, у яких були зазначені конкретні порушення, наголошено на неприпустимості порушення закону у воєнний час та запропоновано вилучити продукцію держави-агресора з продажу.

У другій половині грудня проведено повторний моніторинг інтернет-магазинів, в роботі яких були виявлені порушення чинного законодавства.

Як виявилося, переважна більшість (13 із 19) інтернет-магазинів привели свою діяльність у відповідність до вимог Закону – російські книги з асортименту вилучили. Адміністрації інтернет-магазинів Pulsar та Християнська книга про усунення порушень в своїй роботі інформували Держкомтелерадіо.

Інтернет-магазини stylus та balka-book відреагували частково. Тобто, видання, які були зазначені в листах Держкомтелерадіо (в середньому 10 найменувань, наведених як приклад), зі своїх інтернет-сторінок вилучили, однак продовжують здійснювати розповсюдження іншої видавничої продукції держави-агресора.

Три інтернет-магазини, а саме: Свет Книги, Mafusal, Yorokobi, листи Держкомтелерадіо залишили без реагування і продовжують здійснювати розповсюдження забороненої видавничої продукції. Інтернет-магазин Православное (pravoslavnoe.com) після звернення Держкомтелерадіо свою діяльність призупинив.

До порушників Закону України № 2309-IX вживатимуться заходи відповідно до чинного законодавства.

Фото Espreso.tv

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux