«Енциклопедичне видавництво» продовжує роботу над Великою українською енциклопедією
опубліковано 01 січня 2024 року о 16:31

З метою поширення інформації про Україну та українців у локальному та глобальному вимірах, гідної репрезентації українства в інформаційному просторі Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» протягом 2023 року продовжувала роботу над підготовкою Великої української енциклопедії - інноваційним україноцентричним енциклопедичним джерелом інформації про Україну та світ.

Проект націлено на захист інформаційного фронту в умовах повномасшабного вторгнення російської федерації, адже Велика українська енциклопедія – інтелектуальна візитівка держави, інструмент боротьби з ворожою пропагандою.

Головним завданням 2023 року було формування та наповнення контенту порталу е-ВУЕ (літери А-Я) та томів друкованої версії «Великої української енциклопедії» (літера «Б»). Зокрема, колектив «Енциклопедичного видавництва» завершив формування текстової основи проектного тому 4 друкованої версії ВУЕ, здійснив бібліографічний пошук та уклав близько 4 тисяч бібліографічних списків до статей, доповнив і уточнив переліків гасел, тематичних реєстрів з наукових напрямів тощо. Продовжувалася робота з укладання тематичних реєстрів гасел з культурології, літературознавства, мистецтвознавства, біографістики, інформаційних технологій, історичних наук, національної безпеки, державного управління, соціальних комунікацій, географії, психології.

Також в 2023 році «Енциклопедичне видавництво» зосередило увагу на організації та проведенні щорічної Всеукраїнської наукової конференції, участь у якій взяли близько ста п’ятдесяти учасників, серед яких науковці НАН України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії мистецтв України, інших наукових інституцій. До роботи конференції долучились дослідники з Угорщини та Франції.

Крім того, державна наукова установа підготувала до друку кілька видань: монографію «Сучасна енциклопедистика: тенденції розвитку», збірник матеріалів «Українська енциклопедистика в реаліях війни (до 10-ї річниці створення Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»)», а також різнопланові видання авторського колективу під керівництвом доктора історичних наук, професора Алли Киридон, в яких аналізуються події російсько-української війни та виклики, які постали перед Українською державою.

Науково-популярна монографія «Українська пастка для російського Левіафана» відомих істориків-науковців - директора ДНУ «Енциклопедичне видавництво» Алли Киридон та автора «Енциклопедичного видавництва» Сергія Трояна - вийшла друком у видавництві Ніка-Центр і була закуплена державою для поповнення бібліотечних фондів України. Книга присвячена основним аспектам, характеру і специфіці сучасної зовнішньої політики України, розглянутим під кутом зору агресії, яку Росія чинила на теренах колишнього СРСР від серпня 2008 до весни 2023року.

В 2023 році  «Енциклопедичне видавництво» виконало науково-прикладне дослідження за бюджетною програмою 3802020 «Наукова і науково-технічна діяльність у сфері засобів масової інформації, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності». Темою дослідження було розроблення концепції просування мультимедійної «Великої української енциклопедії» в контексті іміджевих запитів Української держави.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux