Визначено лауреатів премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
опубліковано 29 липня 2024 року о 16:14

У Держкомтелерадіо відбулось засідання комітету з присудження премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. Очолює комітет Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Відкриваючи засідання він зауважив, що визначення лауреатів премії відбувається щороку до дня народження Івана Франка – 27 серпня. Премія у розмірі 10-ти тисяч гривень присуджується у 4-х номінаціях. Цього року на здобуття премії надійшло  29 творчих робіт.

Шляхом відкритого голосування комітет ухвалив рішення присудити премію імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації»  Євгену Акимовичу та Йосипу Бурчо за збірку публіцистичних творів «Діалоги про Україну». Книга створена за матеріалами публікацій газети «Прес-курʼєр» і у часі охоплює 650 днів героїчного спротиву України російській агресії, зокрема й на Одещини. Це історії, присвячені протистоянню між українським світоглядом, орієнтованим на європейські цінності, та ідеологією колоніального «русского міра».

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» премію присуджено творчій групі філії АТ «НСТУ» «Чернігівська регіональна дирекція» у складі Андрія Тітка, Алли Скорик, Миколи Іванчика, Олександра Поліщука, Дмитра Сахона за трисерійний документальний фільм «Битва за Чернігів». Це погляд на події лютого-березня 2022 року як професійних воїнів, так і добровольців. Фільм фіксує події сучасної визвольної боротьби за збереження національної ідентичності.

У номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» лауреатами премії імені Івана Франка стали Вадим Карпʼяк, Оксана Мороз, Катерина Гольцберг, Лілія Смола, Юлія Загоруйко – автори проєкту «ППО: протипанічна оборона», що виходив в ефірі «Радіо «Культура». У 55-ти випусках програми «ППО. Протипанічна оборона» на конкретних прикладах проаналізовано найрізноманітніші форми та методи інформаційних диверсій, надано конкретні поради психологів щодо самозахисту, які допомагають опанувати практичні дії та не стати співучасниками чи жертвами інформаційних злочинів.

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» голоси членів журі розділилися майже порівну між монографією кандидата історичних наук Ігоря Медведя «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством» та книгою письменника і журналіста Олександра Скрипника «Спецоперація «Некро». Розсекречені історії з архіву розвідки», в якій досліджуються унікальні документи із архіву Служби зовнішньої розвідки України про досі невідомі епізоди спецоперацій за кордоном проти визначних діячів українського національно-визвольного руху. З перевагою в один голос у конкурсі на здобуття премії перемогла монографія, у якій комплексно досліджено характер та еволюцію релігійних поглядів Івана Франка. Автор відкриває читачу світогляд Івана Франка в контексті ширших процесів: модернізації, поширення нових ідеологій, розвитку українського національного руху та викликів перед греко-католицькою церквою.

Нагадаємо, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux