Визначено лауреата премії імені В’ячеслава Чорновола 2024 року
опубліковано 09 жовтня 2024 року о 16:26

Лауреатом премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики в 2024 році став письменник, публіцист, голова НСПУ Михайло Сидоржевський за книгу «На межі світла і пітьми».

Таке рішення ухвалив 9 жовтня комітет з премії імені В. Чорновола.

Як зауважив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, на розгляд надійшло 13 робіт – книги, газетні публікації, два документальні фільми та одна телепрограма. Три роботи, за рішенням комітету, не розглядалися, оскільки терміни їхнього оприлюднення не відповідали Положенню про премію. За Положенням, роботи, які висуваються на премію, мають бути оприлюднені у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за пів року до їхнього висунення.

Олег Наливайко нагадав присутнім, що премія імені В. Чорновола присуджується щороку, починаючи з 2004 року, за твори, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національній свідомості та самобутності.

Члени комітету відзначили високий публіцистичний рівень представлених на конкурс робіт. Зокрема, схвальних відгуків заслужили книга Івана Малюти «Табуйовані імена», в якій автор продовжує досліджувати долі репресованих радянською системою українців, так званих дисидентів, та книга військового журналіста Андрія Кучерова «Грані стійкості. Прикордонники в боях за Україну», у якій зібрані воєнні історії військовослужбовців прикордонних загонів, морської охорони, медиків мобільних госпіталів – всіх тих, хто виборює незалежність України в російсько-українській війні.

Після ґрунтовного обговорення висунутих на здобуття премії робіт члени комітету переважною більшістю голосів ухвалили рішення про присудження премії імені В. Чорновола 2024 року Михайлу Сидоржевському. У книзі «На межі світла і пітьми» , що вийшла друком у видавництві «Ліра-К» в 2024 році, зібрані публіцистичні статті автора та інтерв'ю з ним, написані та опубліковані впродовж останніх років.

«Всі тексти, вміщені тут, - ідентичні текстам на час публікації, - зазначає в передмові автор. - Тобто при підготовці цієї книжки я жодним чином не «причісував» і не виправляв їх, а тому в книжці можна знайти як мої правильні прогнози, котрі переважно, на жаль, збулися, так і помилкові передбачення. Зокрема, мій сумнів станом на грудень 2021 року щодо того, що путін таки почне повномасштабне вторгнення…»

Книга складається з трьох частин: «Боже, бережи Україну!», «Пам’ять» та «Інтерв’ю». Перша частина – статті автора, переважно на теми української культури і російсько-української війни; друга – статті-спогади на честь видатних особистостей, які пішли з життя; третя – інтерв’ю автора, надруковані в медіа в останні роки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux