Популяризація читання шрифтом Брайля в Україні: як видавництво «Антологія» допомагає відчути літературний світ на дотик
опубліковано 07 жовтня 2024 року о 14:51

Видавництво "Антологія" з 2013 року є лідером на українському ринку книговидання спеціалізованої літератури та продукції для забезпечення потреб дітей і дорослих із порушеннями зору. Потужна виробнича база, професіоналізм команди забезпечують якісне та швидке виготовлення продукції шрифтом Брайля - навчальну та художню літературу, а також дидактичні матеріали.

Цього року "Антологія" за підтримки Українського інституту книги реалізовує проєкт "Невидимі сторінки" для популяризації читання шрифтом Брайля. Команда проєкту організувала та провела заходи для різної аудиторії, зокрема людей із порушеннями зору та всіх охочих у Чернівцях, Одесі, Львові та Києві.

У межах проєкту були проведені презентації видань шрифтом Брайля "Тіні забутих предків" Михайла Коцюбинського, "Зачарована Десна" Олександра Довженка, "Маруся Чурай" Ліни Костенко, що побачили світ у видавництві "Антологія". Під час презентацій проводилися літературні вікторини для дітей і дорослих. Закладам для дітей із особливими освітніми потребами передано українські книжки для поповнення бібліотечних фондів. Учні Одеської спеціальної школи №91 отримали особливі подарунки від спонсора – мультимодального оператора UNITED GLOBAL LOGISTICS, який займається контейнерними перевезеннями.

26 вересня в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова відбувся захід із популяризації читання шрифтом Брайля із "культуртригером" Богданом-Олегом Горобчуком. Студенти знайомилися з літературою та дидактичними матеріалами шрифтом Брайля.

У жовтні "Невидимі сторінки" завітали до Львова. 2 жовтня на базі Львівської спеціальної школи №100 учасники заходу поринули у світ "Енеїди" Івана Котляревського й дізналися більше про важливу роль шрифту Брайля в сучасному суспільстві. Для дітей з порушеннями зору мережа мультимаркетів "Аврора" підготувала корисні подарунки.

3 жовтня проєкт "Невидимі сторінки" представив себе в новому форматі. На базі інклюзивного простору неформальної освіти "Сенсотека" відбулася зустріч із гостями, які мають важливий життєвий досвід. Зокрема, ветеран війни, полковник Олег Автомєєнко розповів про втрату зору та як опанував сучасні технології для життя. Зокрема, чоловік навчився користуватися телефоном на дотик і вивчив шрифт Брайля.

Людмила Норець постраждала під час ракетного обстрілу у Вишгороді в листопаді минулого року. Жінка перенесла 13 операцій і поділилася своєю історією подолання травм та відновлення.

Мирослава Степанюк, директор навчально-реабілітаційного центру "Левеня", розповіла про роботу установи, яка забезпечує реалізацію права на освіту для осіб з особливими освітніми потребами.

Валентина Плонка та Орися Колоскова, дефектологи та реабілітологи НРЦ "Левеня", які проводять реабілітацію військових у рамках проєкту "Точка дотику", поділилися досвідом реабілітації людей з інвалідністю.

Андрій Станько – голова ГО "Генерація успішної дії", волонтер, незряча людина, бібліотекар у "Сенсотеці", тренер по навчанню "Як опанувати цифрові навички на планшетах, комп'ютерах, смартфонах" розповів про свій досвід навчання цифровим навичкам незрячих людей.

У рамках Форуму видавців "Антологія" провела цікаву лекцію на тему "Вплив шрифту Брайля на незалежність та самореалізацію людей із порушеннями зору". У дискусії взяли участь кандидатка психологічних наук, заступниця декана факультету спеціальної та інклюзивної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Тетяна Гребенюк та керівниця проєктів видавництва "Антологія" Галина Іщук.

Незмінним модератором всіх заходів видавництва «Антологія» та рушійною силою проєкту «Невидимі сторінки» є кандидатка педагогічних наук, експертка сфери освіти, науки та інновацій Наталія Бовтрук.

У жовтні планується фінальний захід у межах соціального проєкту "Невидимі сторінки", на якому команда підсумує результати ініціативи.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux