Всесвітня служба радіомовлення України має стати потужним каналом іномовлення
опубліковано 06 липня 2015 року о 17:40

 

http://www.nrcu.gov.ua/img/material/12013/BCPY_2.jpg

У складі Національної радіокомпанії України діє потужний ресурс іномовлення - ТО «Всесвітня служба радіомовлення України», завданням якого серед інших є створення сприятливого інвестиційно-привабливого іміджу держави.

 

 

Своє мовлення Всесвітня служба веде цілодобово через супутник та в мережі Internet п’ятьма мовами – українською, російською, англійською, німецькою та румунською. У радіопрограмах висвітлюються всі аспекти суспільно-політичного, соціально-економічного та культурно-мистецького розвитку держави. На даний момент сигнал Всесвітньої Служби радіо України на частоті 1431 кГц з різним рівнем якості можуть приймати слухачі в майже 30 країнах, в яких мешкає до 420 млн. жителів. Враховуючи наявний парк автомобілів та стаціонарних радіоприймачів, можна припустити, що населення в цих країнах має в своєму розпорядженні 120-140 млн. радіоприймачів, які мають змогу приймати радіосигнали в діапазоні середніх хвиль.

Про те, що 30-хвилинні англомовні програми ТО «Всесвітня служба радіомовлення України» мають своїх постійних слухачів, свідчать їхні листи із відгуками. Найбільш активно пишуть слухачі з США, Канади та європейських країн, зокрема Великобританії, Італії та Латвії. Є відгуки на програми з Малайзії, Індонезії, Японії та Австралії. Найбільшою слухацькою увагою користуються випуски новин.

З метою протидії російській пропаганді 10 грудня 2014 р. творче об‘єднання «Всесвітня служба радіомовлення України» Національної радіокомпанії України розпочало мовлення (2 години на добу) російською мовою. З 12 січня 2015 р. обсяг мовлення збільшено до 4 годин на добу. Сітка мовлення складається з актуальних новин, інформаційно-аналітичних, громадсько-політичних та культурно-освітніх програм. Слухати російські передачі з Києва можна як в ефірі на СХ частоті 1431 кГц, так і в мережі Інтернет з 18 до 22 години за київським часом.

Потужний 800-кВт Миколаївський СХ передавач забезпечує покриття Сходу та Півдня Україні та значної території Російської Федерації. Російськомовні передачі Всесвітньої служби радіомовлення України стабільно можна приймати в Москві та Санкт-Петербурзі. Є відгуки слухачів про якісний прийом в Нижньому Новгороді, Бєлгороді, Армавірі, Новосибірську. Моніторинг засвідчив охоплення сигналом всієї території України та сусідніх країн, у тому числі території частини РФ, куди спрямована антена широкою пелюсткою, по трасі Миколаїв – Новосибірськ.

Разом із збільшенням програм іноземними мовами Всесвітня служба радіомовлення України, не зменшує обсяг програм українською, максимально враховуючи національні і мовні потреби закордонних українців.

Держкомтелерадіо спільно з Національною радіокомпанію України розробив план оптимізації ТО «Всесвітня служба радіомовлення України». Зокрема, для зменшення майже вдівічі видатків на трансляцію слід замінити передавач радіосигналу на сучасний. Також обговрюється питання створення окремої радіокомпанії іномовлення на базі ТО «ВСРУ» та потужних радіопередавальних центрів Концерну РРТ, яка стане власником передавачів. Це дозволить додатково заощадити до 20% коштів на трансляцію радіопрограм та оперативно використовувати існуючі можливості потужного радіомовлення у єдиному процесі виготовлення та поширення програм іномовлення.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux