Вручено нагороди лауреатам премії імені Івана Франка у 2012 році
опубліковано 29 серпня 2012 року о 16:04

29 серпня в «Українському домі» в рамках Книжкової виставки-ярмарку відбулося вручення дипломів лауреатам премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності за 2012 рік.

В урочистій церемонії нагородження взяв участь перший заступник Голови Держкомтелерадіо України Анатолій Мураховський.

Він зазначив, що традиційно визначення переможців премії відбувається напередодні річниці з дня народження видатного публіциста, поета і філософа Івана Франка – 27 серпня.

Нагороду у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» отримав відомий український журналіст, публіцист Володимир Стадниченко за книгу «Садівник щастя».

Ця праця – авторська спроба виписати об’ємний образ українського філософа, письменника, мораліста Григорія Сковороди. Книга об’єднує в собі історичні факти, пов’язані із життям мислителя, його творчу спадщину та її проекцію на наш час. Обрис Сковороди довершують спогади людей, які обрали його філософію за приклад в житті.

«Книга звернена до читача, який відчуває потребу долучитися до сучасного сковородинського руху, головною ціллю якого є зберегти і примножити пам'ять про унікального філософа, популяризувати його творчу спадщину, використати його погляди в нашому сьогоденні для створення нової демократичної України», - повідомив Володимир Стадниченко.

Франківський лауреат також зазначив: подібна публіцистична праця – лише частина великого проекту, приуроченого до 300-ліття від дня народження Григорія Сковороди, що відзначатиметься у 2022 році. Керівником цього проекту виступив директор Інституту інноваційного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені П. Василенка Іван Гришин. Пан Стадниченко розповів і про мету «Сковороди 300» - використання ідей мислителя чи не у всіх сферах суспільного життя - навчальному процесі, туризмі, сільському господарстві тощо.

Журналіст Дніпропетровської ОДТРК Владислав Войцеховський отримав диплом лауреата премії імені Івана Франка за авторську телепрограму «Формат 1:1», що перемогла у номінації «Кращий твір у телевізійній сфері».

Програма присвячена річниці від дня народження Тараса Шевченка. Автор та гості передачі намагаються осмислити вплив Кобзаря на формування сучасного українського суспільства.

На думку експертів та членів журі, це приклад того, як стислими виразними засобами і за обмежені кошти можна зробити дійсно глибинну за змістом програму, яка примушує глядача думати, аналізувати, робити висновки.

За створення кращого твору у радіомовній сфері премію отримав творчий колектив Національної радіокомпанії України (автор Віктор Цвіліховський, режисер Вадим Колосок, продюсери Геннадій Ракуленко, Євгенія Калайда, ведучий Роман Коляда) за цикл радіпрограм «20 миттєвостей Незалежності»

У програмі фахово та всебічно осягнуто весь період новітньої історії країни, головні процеси державотворення, долі відомих особистостей і звичайних громадян в розбудові країни, підкреслено важливість консолідації суспільства в ім’я процвітання держави і добробуту українського народу.

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» премію отримала головний редактор газети «Запорізька правда» Алла Кобинець за монографію «Газета «Громадська думка»/«Рада» (1905-1914 рр.): утвердження національної ідеї на тлі доби». В основу видання покладений аналіз першої україномовної газети «Громадська думка»/«Рада», яка щоденно виходила у Києві у 1905-1914 роках. Вивчати її потрібно не лише історикам чи журналістам, але й всім, хто вважає себе українцем – переконана авторка монографії.

«Хочете бути хорошими журналістами, відчувати себе українцями, розуміти, що таке національна ідея – читайте і вивчайте газету «Громадська думка /«Рада», - закликала всіх Алла Кобинець.

Нагадаємо, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності було встановлено постановою Кабінету Міністрів України за пропозицією Держкомтелерадіо України і Національної спілки журналістів в 2003 році.

Премія присуджується щорічно в 4-ох номінаціях у розмірі 2-ох тисяч гривень кожна. Всього цьогоріч на здобуття премії надійшло 43 матеріали від 36 авторів із 13 областей та регіонів України.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux