Визначено лауреатів премії ім. Івана Франка в 2014 році
опубліковано 31 липня 2014 року о 11:25

30 липня в Держкомтелерадіо України на засіданні Комітету з премії Івана Франка в галузі інформаційної діяльності визначено лауреатів у 2014 році. Цього року на здобуття премії було висунуто 23 творчі роботи з дванадцяти областей та регіонів України.

Після обговорення шляхом відкритого голосування Комітет ухвалив рішення присудити премію імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» Павлу Усенку за нарис «На Шевченковій орбіті: Зигмунт Сєраковський». Публікація присвячена народженому на Волині сподвижнику Великого Кобзаря З.Сєраковському, життя якого – яскравий приклад польско-українского братства.

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» відзначено колектив Національної телекомпанії України (автор сценарію Володимир Качур, режисер Сніжана Потапчук, оператор Степан Юрченко) за документальний фільм «УГС. Українська гельсінська спілка. Вектор визначено», присвячений розвитку на теренах України дисидентського руху, який став фундаментом майбутніх суспільно-політичних перетворень у нашій державі.

У номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» премія не присуджувалася.

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» відзначено Тетяну Дзюбу за монографію «Спрага народу і спрага Вітчизни. Публіцистика другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст.: модель національної ідентичності». У монографії аналізується публіцистика у контексті проблеми формування національного усвідомлення українців.

 

Інформаційно: Премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року. Премією відзначаються автори нових оригінальних публіцистичних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Премія присуджується щорічно до дня народження Івана Франка - 27 серпня - у розмірі двох тисяч гривень кожна за рахунок коштів державного бюджету.

Свого часу лауреатами премії ім. І. Франка стали автори телевізійних програм Андрій Цаплієнко, Галина Устенко-Гайдай, Костянтин Стогній, Леонід Мужук, Олександрина Кругленко, автори радіопрограм Світлана Короненко, Володимир Різун, Юрій Шаповал, Василь Бирзул, Інна Якобенко, автори публікацій у друкованих ЗМІ Сергій Шевченко, Олександр Балабко, Василь Дем’янів, Данило Кулиняк, автори наукових праць Анатолій Марущак, Іван Мащенко, Володимир Білінський, Володимир Стадниченко та інші.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux