Кремлівській пропаганді не місце в інформаційному просторі України
опубліковано 31 липня 2014 року о 15:55

До Держкомтелерадіо з депутатським запитом звернувся народний депутат України Микола Томенко в якому, зокрема, зазначається, що в інформаційному просторі України присутні та активно діють українські філії низки відомих російських видань, які систематично розповсюджують матеріали, що пропагують російську доктрину розвалу України, закликають до повалення конституційного ладу, продовження та поглиблення агресії, розпалювання війни, ворожнечі, ненависті, тощо.

При цьому М. Томенко подав перелік таких газет.

Очевидно, що Комітет буде реагувати на запит народного депутата.

Водночас, хотів би зазначити, що Держкомтелерадіо разом із Службою безпеки України, іншими правоохоронними органами та громадськістю уже здійснює заходи щодо недопущення розповсюдження в Україні різноманітної сепаратистської, антиукраїнської та антидержавної преси. Зокрема, Службою безпеки України відкрито низку кримінальних проваджень стосовно таких «газет», які час від часу з’являлися на Донбасі та поширювалися в інших регіонах України.

Що стосується діяльності деяких українських філій російських газет, то аналіз окремих публікацій в цих виданнях, справді, дає підстави розглядати їх у контексті частини першої статті 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» якою передбачено, що друковані засоби масової інформації в Україні не можуть бути використані для закликів до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України; пропаганди війни, насильства та жорстокості; розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі тощо.

Наразі готується правова оцінка таким публікаціям з метою звернення до компетентних органів щодо недопущення розповсюдження в Україні антиукраїнської та антидержавної друкованої продукції.

Користуючись нагодою, закликаю редакції друкованих ЗМІ не порушувати вітчизняного інформаційного законодавства. У разі ж його ігнорування влада буде діяти адекватно і рішуче, вживатиме всіх необхідних заходів, спрямованих на притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

 

Богдан Червак,

директор департаменту

інформаційної політики

Держкомтелерадіо України

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux