Видавництво "Дніпро" презентувало факсимільне видання книги ХІІ століття
опубліковано 22 грудня 2018 року о 12:24

21 грудня відбулась презентація книги «Євангеліє Бучацьке», яка цього року стала лауреатом премії Президента України «Українська книга року». Книга вийшла у державному спеціалізованому видавництві художньої літератури «Дніпро» в 2016 році на замовлення Держкомтелерадіо в рамках програми «Українська книга».

 

«Книга складається з факсиміле стародавнього рукопису Євангелія Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою, - розповів упорядник видання та автор передмови до нього, доктор філософії, доктор мистецтвознавства, доктор богословських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Дмитро Степовик. - Вона формує знання про Україну, її народ, історію, культуру. За вагомістю текстів й оформлення Євангеліє посідає одне з перших місць серед українських рукописів.»

Як розповів вчений, ця книга домонгольського періоду створювалася у другій половині ХІІ чи на початку ХІІІ століття на Волині. Упродовж середньовіччя саме Волинь, її писарі й митці по монастирях і світських майстернях творили шедеври книжково-рукописного мистецтва. Книгописання того часу прирівнювалось до іконописання. Євангеліє було написано від руки старослов’янською мовою з елементами української мови. Зокрема, закінчення в словах – українські. Книга розмальована великими заголовковими ініціалами. Свою теперішню назву – «Євангеліє Бучацьке» - книга дістала за місцем зберігання від 1712 року у чоловічому монастирі м. Бучач. Зараз ця пам’ятка культури знаходиться в колекції Національного музею м. Львова ім. Андрея Шептицького.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак привітав «Дніпро» і всіх причетних до видання книжки, яка, за його словами, стала великою подією в українському культурному житті.

«Ця книга є окрасою не тільки церковно-релігійного життя, а й життя української нації, Української держави. Такі книжки не видаються щодня, вони видаються раз на сто або п'ятсот років. Тому це справді важливий день», - підкреслив Червак. Також він наголосив, що не випадково ця знакова для українців книга з'явилася саме у видавництві «Дніпро».

«У наступному році ми будемо відзначати 100-річчя цього видавництва, засновниками якого були Павло Тичина, Василь Еллан-Блакитний, Георгій Нарбут, видавництва, в якому побачили світ твори всіх класиків української літератури. Тому поява цієї книжки у цьому видавництві невипадкова. Я пишаюся також тим, що у ХХІ столітті Україна уже відзначила цю книжку. Вона отримала високу нагороду від Президента України», - зазначив Богдан Червак.

Директор видавництва «Дніпро» Олександр Кудрявцев поінформував, що «Євангеліє Бучацьке» отримали церкви всіх конфесій, його розіслали по бібліотеках України.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux