“Українським дітям – українську книгу”: як благодійна акція змінює життя та майбутнє країни
опубліковано 08 листопада 2023 року о 13:37

9 листопада 2023 року о 14.30 в НІА «Укрінформ» відбудеться пресконференція “Українським дітям – українську книгу”: як благодійна акція змінює життя та майбутнє країни, на якій обговорюватимуться результати наймасштабнішої благодійної акції у сфері книговидання. 

У пресконференції візьмуть участь - т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв ; голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко; голова Спілки ректорів закладів вищої освіти України, ректор Київського державного університету будівництва і архітектури Петро Куліков; представники Міністерства закордонних справ України; Посольства України у Польщі (онлайн); Посольства України у Нідерландах (онлайн); Посольства України у Франції (онлайн).

Акредитація представників медіа та додаткова інформація за телефоном 0985265645, Наталія Бовтрук,


Інформаційно. З 15 березня 2022 року Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України, Міністерством культури та інформаційної політики України розпочав благодійну акцію «Українським дітям – українську книгу», метою якої було забезпечення книгами та підручниками дітей, які через російську агресію залишили місця свого постійного проживання. Згодом до акції приєдналося Міністерство закордонних справ України, яке допомагає українській книзі долати кордони задля забезпечення українських дітей у потребі читати рідною мовою. Також акція реалізовується за допомогою міжнародного благодійного фонду “Здоров’я майбутнього”, за сприяння Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Командування Медичних сил Збройних Сил України, Міністерства молоді та спорту України, НОК України та олімпійська команда/NOC of Ukraine and the Olympic Team, Верховної Ради України.

До акції долучилися видавці зі всіх регіонів України. Вони передали майже мільйон примірників книг на склади АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія», яке за допомогою волонтерів забезпечує доставку книг до адресатів. За цей час подолано понад 600 тисяч кілометрів та доставлено у межах акції понад 800 тис. українських книг в українські міста та міста 25-ти країн світу. В бібліотеках та публічних закладах зарубіжних країн встановлено близько 300 «українських книжкових поличок».

Також в регіонах України (Рівне, Одеса, Черкаси тощо) в бібліотеках замінено понад 50 тис. російської літератури на українську. Триває наповнення шкільних бібліотек українською художньою літературою: понад 15 тис. книжок отримали Черкаська і Харківська області та 11 освітніх центрів Державної установи “Школа Супергероїв”. Доставлено 50 тис. книг до “Пунктів Незламності”.

Крім того акція знайшла продовження в ініціативах “Українським захисникам – українську книгу” та “Українській молоді – європейську книгу”. У межах першої до військових навчальних закладів, госпіталів, центрів дислокацій передано близько 5 тис. літератури. Завдяки ініціативі “Українській молоді – європейську книгу”, підтриманої зарубіжними партнерами, з країн Європи надходить література мовами європейських країн, яка передається університетам України. Уже близько 5 тисяч книг надійшло з Польщі, Нідерландів, Франції. Їх матимуть змогу читати студенти Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка, Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка (м. Кропивницький), Львівського національного університету імені Івана Франка, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича тощо.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux