Акція “Українським дітям – українську книгу” є благодійною, на неї не використано жодної копійки бюджетних коштів, - Олег Наливайко
опубліковано 09 листопада 2023 року о 17:59

9 листопада в Укрінформі відбулась пресконференція “Українським дітям – українську книгу”: як благодійна акція змінює життя та майбутнє країни».

Про результати наймасштабнішої благодійної акції у сфері книговидання, яку в березні 2022 року розпочав Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України, Міністерством культури та інформаційної політики, Міністерством закордонних справ, говорили т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв  голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко, директор департаменту публічної дипломатії та комунікацій Міністерства закордонних справ України Ірина Боровець, представники київських вищих навчальних закладів.

До обговорення підсумків благодійної акції та про плани на майбутнє долучилися он-лайн представники Посольств України у Польщі, Нідерландах, Франції.

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв наголосив на необхідності просування української книги, мистецтва і культури за кордоном. На переконання керівника МКІП, це можливість розповісти світові про Україну.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко подякував всім видавцям, які долучилися до акції та наголосив, що вона є стовідсотково благодійною, на її реалізацію не використано жодної копійки бюджетних коштів.

«Де-юре наша акція розпочалася 15 березня, але де-факто вона стартувала вже 24 лютого 2022 року, - зазначив Олег Наливайко. - Коли перші бомби і снаряди вдарили по нашій державі, АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія» допомагав евакуйовувати людей з прифронтових регіонів, організовував їм тимчасове розселення у своїх приміщеннях, і коли запитували людей про потреби, то часто чули у відповідь: «Привезіть книжки дітям».

Після звернення до видавничих компаній організаторам акції знадобилося лише кілька місяців, щоб зібрати 1 млн примірників книг. «Свої склади, транспорт, послуги із пакування і сортування книг надало АТ «ПАТ «Укрвидавполіграфія», - розповів Олег Наливайко. - Перші фури з Харкова, який перебував під постійними обстрілами, допомагали навантажувати військові. Книги везли спочатку у західні регіони України, а потім за кордон».

Голова Держкомтелерадіо підсумував зроблене. За цей час подолано понад 600 тисяч кілометрів та доставлено у межах акції понад 800 тис. українських книг в українські міста та міста 25-ти країн світу. Тільки в 2023 році доставлено близько 300 тис. книг, з них понад 50 тис. – до європейських країн. В бібліотеках та публічних закладах зарубіжних країн встановлено близько 300 "українських книжкових поличок".

Також в регіонах України (Рівне, Одеса, Черкаси, Миколаїв, Херсон) в бібліотеках замінено понад 50 тис. російської літератури на українську. Триває наповнення шкільних бібліотек українською художньою літературою: понад 15 тис. книжок отримали Черкаська і Харківська області та 11 освітніх центрів Державної установи “Школа Супергероїв”. 50 тис. книг доставлено до “Пунктів незламності”.

У межах благодійної акції поширюється ініціатива «Українським захисникам – українську книгу». До військових навчальних закладів, госпіталів, центрів дислокацій в 2023 році передано вже близько 5 тис. літератури.

Також цього року стартував і набув поширення новий напрямок акції - ініціатива «Українській молоді – європейську книгу», яку підтримали міжнародні партнери. З країн Європи надходить література мовами європейських країн, яка передається українським вищим навчальним закладам. Уже близько 5 тисяч книг надійшло з Польщі, Нідерландів, Франції. Перша партія книг від Університету Вебстера з міста Лейден (Нідерланди) (Webster University Leiden) була передана Київському національному університету імені Тараса Шевченка.

Нещодавно добірку книг з Польщі отримав Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка (м. Кропивницький).

Найближчим часом чергові партії книг європейськими мовами надійдуть до Львівського національного університету імені Івана Франка, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

На запитання журналістів, скільки триватиме акція, Олег Наливайко відповів: «Стільки, скільки буде в ній потреба. Можливо, після перемоги зміниться її формат, але зміст лишиться тим же».




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux