Українська книга на Одещині
опубліковано 20 травня 2011 року о 12:17

 

19 - 21 травня 2011 р. за підтримки Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Міністерства культури і туризму України, обласної державної адміністрації, Одеська національна наукова бібліотека ім. М. Горького спільно з Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів проводить ХІІ Всеукраїнську виставку-форум “Українська книга на Одещині”. 

Метою заходу є створення сприятливих умов для видання, розповсюдження та популяризації нових книжкових видань різними мовами, що вийшли впродовж року на теренах України; поповнення бібліотек Південного регіону новою літературою.

Символічно, що виставка-форум проводиться напередодні Дня слов’янської писемності і культури, який згідно з Указом Президента України від 17 вересня 2004 р. відзначається щорічно 24 травня як день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Особливого культурного звучання форум набуває у зв’язку з широким відзначенням 450-річчя Української Першокниги - Пересопницького Євангелія, адже згідно Указу Президента від 17 грудня 2009 року 2011 рік оголошений Роком Пересопницького Євангелія.

Цій події присвячена презентація виставки – “Зібрання рукописних та друкованих Євангелій у фондах ОННБ імені М. Горького: до 450-річчя Української ПершокнигиПересопницького Євангелія”  за участі настоятельки Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігумені Серафіми.

Минулоріч під час проведення ХІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» репринтний фоліант цієї унікальної пам’ятки був урочисто подарований Бібліотеці Його Високопреосвященством, предстоятелем УПЦ МП Володимиром (Сабоданом).

Серед видавництв, які постійно беруть участь у виставці, - «Наукова думка» НАН України, ТОВ «Академвидав», «Мистецтво», «Картографія», «Мапа», ТОВ «Видавничий Дім «Києво-Могилянська академія», ТОВ «Алеута» (Київ), «Університетська книга» (Суми), редакція газети «Підручники і посібники» (Тернопіль), «Астропринт» (Одеса) та ін. Вони експонують наукову, довідково-енциклопедичну, навчальну, дитячу і художню книгу, видання, присвячені історії та культурі України, українському фольклору, питанням економіки, педагогіки, літературознавства, мистецтва, філософії та релігії, книжки патріотично-громадянської тематики, картографічні видання, мультимедійні навчально-ігрові програми для дітей, поштові листівки тощо.

Серед головних культурних подій виставки - конкурс читацьких рецензій на українські книжкові новинки 2010 - 2011 років, круглий стіл «Книжкові реалії сучасної України» за участі директора Книжкової палати України ім. І.Федорова, д-ра техн. наук, проф. М.І.Сенченка, директора департаменту видавничої справи Держкомтелерадіо О. Кононенка, президента Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів О.В.Афоніна, провідних книговидавців, бібліотекарів, громадських діячів, книгорозповсюджувачів; творчі зустрічі з письменниками та ін.

Відвідувачам традиційно пропонується цікава програма презентацій, зокрема, Міжнародного проекту “Україна й українці – цвіт нації, гордість України” за участі генерального директора Українського видавничого центру “Галактика-С” Г.І. Захарченко. Відбудуться також Літературний марафон, творча зустріч з переможцями Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв та п’єс “Коронація слова” - Володимиром Лисом та Вікторією Горбуновою;

Одеська філія Грецького фонду культури презентуватиме виставку видань сучасних грецьких письменників, лауреатів престижних державних та читацьких літературних премій «Грецький літературний Олімп». 

Організаторів та учасників виставки привітав Голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк. Нижче друкуємо текст вітання.

 

Дорогі книголюби,

учасники і гості

«XІІ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ВИСТАВКИ-ФОРУМУ

  “УКРАЇНСЬКА КНИГА НА ОДЕЩИНІ»!

 

Радий вітати вас з цим гарним святом книги!

 

Мало хто замислюється, що любов до читання є одним з чинників державотворення, адже гарні книжки роблять людей кращими, збагачують розум, розвивають душу, а значить, покращують інтелектуальний і моральний стан у суспільстві.

Мудра книга може об’єднати, допомогти людям подолати ідейний розкол, а значить, дати поштовх до розвитку суспільства, адже ще давні латиняни говорили: «Ubi concordia, ibi victoria» – «Де згода, там і перемога».

Символічно, що виставка-форум на Одещині проводиться напередодні Дня слов’янської писемності і культури, коли ми вшановуємо пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Ідея перекласти на слов’янську мову Слово Боже, щоб ширити серед слов’ян християнську віру, спонукала високоосвічених ченців Кирила і Мефодія створити слов’янську азбуку і перекласти з грецької для нас Святі книги.

З цього часу для слов’янських народів розпочався новий період історії і культури.

Ці два великі мужі відкривали школи, навчали дітей, писали підручники. Навчали живим словом і прикладом власного подвижницького життя на ниві просвітництва слов’янських народів.

Дякуючи святим Кирилу і Мефодію ми маємо власну слов’янську книгу і це сьогоднішнє гарне свято – виставку-форум української книги на Одещині, де на любителів читання чекає багато приємних зустрічей, яскравих вражень, художніх відкриттів, де шанувальники національної книжки спілкуватимуться з улюбленими авторами і видавцями, відвідають презентації літературних новинок, долучаться до дискусій про проблеми і розвиток видавничої галузі, що сприятиме розширенню і зміцненню контактів у сфері книговидання, збільшенню випуску якісної книжкової продукції в Україні.

Як сказав французький поет і політичний діяч Альфонс Ламартін, «якщо залізниця скоротила відстані, то книговидання об’єднало час: дякуючи книзі ми всі – сучасники, і з легкістю можемо розмовляти з Гомером і Цицероном, а Гомери і Цицерони майбутнього будуть розмовляти з нами».

Тож від усієї душі бажаю учасникам, гостям і організаторам виставки-форуму плідної роботи, творчих успіхів і наснаги!

 

 

Голова Державного комітету

телебачення і радіомовлення України Юрій Плаксюк

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
ПРОГРАМА проект

XII Всеукраїнської виставки-форуму

“Українська книга на Одещині”

 

19-21 травня 2011 року

 

19 травня, четвер

 

10.00-11.00

Прес-конференція за участі представника Міністерства культури України, директора Книжкової палати України ім. І. Федорова, д-ра техн. наук, проф. М.І.Сенченка, президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів О.В.Афоніна, генерального директора Державного закладу "Одеська національна ордена Дружби народів наукова бібліотека ім. М. Горького" О.Ф.Ботушанської

Нагородження переможця конкурсу “Краща рецензія на книгу, представлену на XII Всеукраїнській виставці-форумі “Українська книга на Одещині”

Зал нових надходжень

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

11.00-12.00

Урочисте відкриття XII Всеукраїнської виставки-форуму “Українська книга на Одещині”

Аванзал

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13)

12.00-13.00

Ознайомлення гостей з експозиціями видавництв – учасників виставки-форуму

Головний читальний зал

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

11.00-12.00

Творча зустріч з літературознавцем, перекладачем і публіцистом, доктором філософії, лауреатом Державної премії імені Тараса Шевченка Є.О. Сверстюком

Філологічний ф-т ОНУ ім. І.І. Мечникова

(Французький бульвар, 24/26)

12.00-13.00

Презентація книги В.В. СтремядінаТри слоя времени или Парадокс Эббингауза(“Новий друк”, м. Київ)

Відділ рідкісних видань та рукописів

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

12.00-13.00

Автограф-сесія викладачів кафедри історії України ОНУ ім. І.І. Мечникова – співавторів монографії “Чорноморська хвиля Української революції : провідники національного руху в Одесі у 1917-1920 рр.” (Одеса, ТЕС, 2011)

Головний читальний зал

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

12.00-13.00

Презентація книги М.П. Костюка “Євангелічно-лютеранська кірха в Луцьку : історико-архітектурний нарис” за участі історика М.Ф. Каленюка (Поліграфічно-видавничий дім “Твердиня”, м. Луцьк)

Центральна бібліотека ім.І.Я.Франка Одеської міської ЦБС для дорослих

пров. Книжний, 1

12.30-13.30

Літературний марафон. Творча зустріч з Володимиром Лисом і Вікторією Горбуновою авторами творів – переможців Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв та п’єс “Коронація слова”.

Презентація книги Володимира Лиса “Століття Якова” (Гран-прі конкурсу “Гранд-Коронація” (2010)

Філологічний ф-т ОНУ ім. І.І. Мечникова

(Французький бульвар, 24/26)

12.30-13.30

Презентація “Словника української мови” (т. 1) (НВП видавництво “Наукова думка”, м. Київ)

Філологічний ф-т ОНУ ім. І.І. Мечникова

(Французький бульвар, 24/26)

12.30-13.30

Презентація Міжнародного проекту “Україна й українці – цвіт нації, гордість країни”, за участі генерального директора Українського видавничого центру “Галактика-С” Захарченко Г.І.

Сектор поточної періодики

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

13.00-14.00

Грецький літературний Олімп. Презентація виставки видань сучасних грецьких письменників, лауреатів престижних державних та читацьких літературних премій (видання представлені Одеською філією Грецького фонду культури)

Ротонда (головний читальний зал)

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

13.00-14.00

Кава-тайм

Зал ретроперіодики

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

14.00-15.00

Презентація виставки - Зібрання рукописних та друкованих Євангелій у фондах ОННБ імені М. Горького: до 450-річчя Української першокнигиПересопницького Євангелія за участі настоятельки Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігумені Серафіми

Відділ рідкісних видань та рукописів

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

 

15.00-17.00

“Круглий стіл” “Книжкові реалії сучасної України” за участі директора Книжкової палати України ім. І. Федорова, д-ра техн. наук, проф. М.І. Сенченка, президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів О.В. Афоніна

Зал поточної періодики

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

14.00-15.00

Презентація монографії «Русские старообрядцы на Дунае» : формирование этноконфессиональной общности в конце XVIII – первой половине XIX вв.» (ТОВ “РВА “СМИЛ”, м. Одеса; Ізмаїл) за участі автора – к. іст. наук, доц. кафедри археології та етнології ОНУ ім. І.І. Мечникова О.А. Пригаріна

Центр болгарської культури

(провул. Віце-Адмірала Жукова, 9)

18.00-20.00

Урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу “Краща книга виставки-форуму 2011”

Одеський обласний благодійний фонд “Медичний центр “Надія. Добро. Добробут”

Французький бульвар, 32

 

20 травня, п’ятниця

 

8.00-20.00

Свято української книги в смт Ширяєве Одеської області (за окремою програмою)

9.00-13.00

Презентації видавництв України та творчі зустрічі з авторами

10.00-11.00

Творча зустріч з літературознавцем, перекладачем і публіцистом, доктором філософії, лауреатом Державної премії імені Тараса Шевченка Є.О. Сверстюком

Одеська ОУНБ ім. М. Грушевського

вул. Троїцька, 49/51

10.00-11.00

Майстер-клас письменника, члена Одеської обласної організації Національної спілки письменників України В.Г. Рутківського

Відділ літератури іноземними мовами

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, адмін. корп.)

11.00-12.00

Презентація книги директора Книжкової палати України ім. І. Федорова, д-ра техн. наук, проф. М.І. Сенченка “Парламентаризм – велика брехня нашого часу” (ТОВ “Видавнича компанія “КИТ”, м. Київ)

Відділ рідкісних видань та рукописів

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

11.30-13.00

Одеська обласна організація Національної спілки письменників України.

Презентація книги В.М. Гараніна Валентин Мороз : життя і творчість (Астропринт”, Одеса)

Презентація книги Б.І. Сушинського Сповідь на вершині пізнання : статті, рецензії та огляд мистецьких студій (Одеса)

Сектор поточної періодики

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

12.30-13.30

Творча зустріч з літературознавцем, перекладачем і публіцистом, доктором філософії, лауреатом Державної премії імені Тараса Шевченка Є.О. Сверстюком

Відділ рідкісних видань та рукописів

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

 

21 травня, субота

 

10.00-11.00

Літературний марафон.

Презентація книги Володимира Лиса “Століття Якова” (Гран-прі конкурсу “Гранд-Коронація” Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв та п’єс “Коронація слова” (2010)

Відділ рідкісних видань та рукописів

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13, гол. корп.)

12.00-13.00

Закриття виставки-форуму. Підбиття підсумків роботи виставки

Відділ рідкісних видань та рукописів

ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13)

Під час роботи виставки-форуму експонуються книжково-ілюстративні виставки:

 

Зібрання рукописних та друкованих Євангелій у фондах ОННБ імені М. Горького: до 450-річчя Української першокнигиПересопницького Євангелія (відділ рідкісних видань та рукописів ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького”, вул. Пастера, 13)

 

В літопис шани і любові : до 150-річчя перепоховання Т.Г. Шевченка (зал нових надходжень ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13)

 

Феномен творчості Богдана Сушинського : до 65-річчя від дня народження

 

 

Краща книга виставки-форуму 2011 (аванзал ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера, 13)

 

Видання ОННБ імені М. Горького (аванзал ДЗ “ОНОДННБ ім. М. Горького” (вул. Пастера,13)

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux