До лав 1 409 книгарень повертається "Сяйво"
опубліковано 20 травня 2011 року о 16:19

17 травня Господарський суд міста Києва за позовом ТОВ «Книжковий магазин «Сяйво» ухвалив рішення на користь територіальної громади міста і повернув приміщення книжкового магазину «Сяйво» в комунальну власність.

- Держкомтелерадіо та уся видавнича спільнота вітає громаду міста з поверненням у комунальну власність приміщення книжкового магазину «Сяйво» та сподівається, що після завершення судових процесів в цьому приміщенні знову буде відкрито книгарню, а в мартирологу культурних втрат столиці нарешті буде поставлено крапку, - з таким зверненням Голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк звернувася до Голови Київської КМДА Олександра Попова. - Ми упевнені, що у нашому рідному місті, яке здавна було колискою просвітництва та писемності, відтепер будуть створені всі умови для розвитку мережі книжкової торгівлі, що спроби виселити книгарню або бібліотеку з приміщень сприйматимуться міською владою як явища надзвичайні та неприпустимі.

Юрій Плаксюк пообіцяв, що з свого боку Держкомтелерадіо як уповноважений центральний орган виконавчої влади в інформаційно-видавничій сфері і надалі буде тримати в центрі уваги функціонування об’єктів роздрібної торгівлі, систематично проводитиме моніторинг надання книготорговельних послуг населенню.

Нагадаємо, що приміщення площею 363,8 кв. м, що знаходиться у центрі Києва, на вул. Червоноармійська, 6, було продано Управлінням з питань комунального майна, приватизації та підприємництва Шевченківської районної ради на аукціоні у вересні 2009 року. Надалі приміщення було здано в оренду, а потім перепродано.

Проти грабіжницької приватизації комунального майна виступила громадськість, боротьбу за повернення книгарні столиці підтримав Держкомтелерадіо, який неодноразово звертався до вищих інстанцій з проханням вирішити конфлікт, який перейшов за межі суто приватизаційного, і став символом наступу на заклади культури та просвіти.

Господарський суд визнав недійсними результати аукціону з продажу приміщення книжкового магазину, договір купівлі-продажу приміщення книжкового магазину, який був укладений між Шевченківською райрадою та ТОВ «Абріль-студіо» у 2009 році, а також договір, за яким приміщення було перепродано на користь третьої особи. Таким чином, приміщення магазину знову повернуто в комунальну власність.

Інформаційно: За данними Держкомтелерадіо, станом на 1 січня 2011 року в Україні функціонує 8 511 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, в т. ч. книжкових магазинів – 1 409, книжкових кіосків та книжкових прилавків – 7102. Упродовж другого півріччя 2010 року кількість об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією в Україні порівняно з першим півріччям 2010 року збільшилась на 214 одиниці. Зокрема, книжкових магазинів збільшилось на 17, а книжкових кіосків і книжкових прилавків, відповідно, на 197.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux