У той час, коли агресор знищує українські книги, вітчизняні видавці роздають їх безкоштовно дітям
опубліковано 26 березня 2022 року о 10:12

У межах акції «Українським дітям – українську книгу!» 25 березня до міста Дрогобич Львівської області було доставлено гуманітарний вантаж з 1958 примірниками дитячих книг.

Підручники, навчальні посібники та художню літературу, зібрані українськими видавцями, доставив у Дрогобицьку районну раду транспорт АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія». Книжки будуть безкоштовно передані дітям, які під обстрілами були змушені покинути свої домівки та переїхати на Львівщину.

Ця новина у часі співпала з іншою, яка пришла з тимчасово окупованих російськими агресорами територій Луганської, Донецької, Чернігівської, Сумської та Херсонської областей. Там окупанти вилучають з бібліотек українську історичну та художню літературу, яка не співпадає з постулатами російської пропаганди. Українські книги знищуються і спалюються на місці або вивозяться в невідомому напрямку.

Для цієї «спецоперації» залучено російські підрозділи «воєнної поліції», які виконують роль ідеологічної зачистки. До «екстремістської» літератури, крім книг про історію українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань, російські поліцаї відносять також шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу. Окупанти мають перелік заборонених для згадування імен. Серед них – Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. В містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомі випадки вилучення і знищення книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані.

«Серед злочинів проти людяності, які розглядатимуться Гаазьким трибуналом, мають бути і факти знищення російськими агресорами об'єктів культурної та інтелектуальної спадщини України, зокрема спалення в окупованих містах книг українських бібліотек, – говорить Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. – Українські видавці обов'язково надрукують та повернуть територіальним громадам ці книги та створять інші – про новітню історію нашої Незалежності, про війну з росією і нашу Перемогу!»

Нагадаємо, акція «Українським дітям – українську книгу!» започаткована 15 березня 2022 року Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики.

Для тих, хто хоче долучитися до акції, надаємо контракти осіб, які задіяні у її реалізації:

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux