Етика і психологія журналістської роботи в умовах війни
опубліковано 28 березня 2022 року о 10:44

В умовах війни Укртелерадіопресінститут продовжує працювати і проводити онлайн навчання. Щоправда теми занять змінюються на більш актуальні, на ті, які хвилюють сьогодні суспільство.

«Етика і психологія журналістської роботи в умовах війни» – такою була тема онлайн тренінгу для працівників ЗМІ, який Укртелерадіопрресінститут за підтримки Держкомтелерадіо провів 24 березня 2022 року. Цього дня минув рівно один місяць, відколи Росія пішла широкомасштабною війною на Україну.

Медіатренер Віктор Рибаченко, віце-президент Асоціації політичних психологів України, заслужений працівник культури України, викладач Укртелерадіопресінституту проаналізував вітчизняне інформаційне поле, використання класичною і громадською журналістикою усіх можливих медіа ресурсів, їхній вплив на формування загального емоційного стану українців в умовах загарбницької війни на винищення нашої нації та держави. Віктор Рибаченко зокрема зазначив, що за умов війни, зрозуміло, втрачають актуальні у мирному житті класичні вимоги до журналістів подавати різні точки зору на одну й ту ж саму подію. Адже журналістика воєнного часу покликана максимально працювати на перемогу над ворогом, бути адекватною в обставинах, що становлять екзистенційну небезпеку, тобто загрозу існуванню самої держави України та її народу.

З наведених прикладів подачі інформації про одну й ту ж саму подію стає очевидною позиція авторів та видань через емоційне забарвлення текстів, на основі чого інтуїтивно споживачі такої інформації можуть ідентифікувати «п’яту колону» в інформаційному просторі України, розрізняти фейки та дезінформацію, якими в гібридній війні послуговуються російські пропагандисти та українські зрадники-запроданці.

У цьому контексті проаналізовано й дані численних соціологічних замірів настроїв українського суспільства, коли показник впевненості в правильному курсі держави, перемозі над ворогом є надзвичайно високим і невпинно зростає.

Українці, усвідомлюючи руйнівні наслідки війни, жахливі людські й матеріальні втрати, меншу чисельність нашої армії, у порівнянні з кількістю війська супротивника, вірять в перемогу над ворогом, російським окупантом і, до того ж, переважною більшістю виступають проти тимчасового перемир’я. Адже всі ми добре розуміємо аналогію мети кривавого диктатора Путіна – «остаточно вирішити українське питання» з проголошеною німецькими фашистами, Гітлером – «остаточно вирішити єврейське питання» в Другій світовій війні. Росія намагається знищити Україну в цій війні, підступно розпочатій ще вісім років тому, і за яку вона не зазнала відчутного світового осуду, адекватного покарання, розплати за безчинства, тероризм і окупацію Криму та ОРДЛО. Це тільки сприяло подальшій фашизації імперії зла і зростанню її апетитів і щодо України, і щодо Європи. Про це також свідчать соціологічні дослідження. Тож поки світ не збагне, що Росія, яка вже погрожує захопленими в Україні ядерними реакторами, застосуванням ядерної зброї, несе екзистенційну загрозу, поки світ не перестане імітувати боротьбу за мир, розмірковуючи, наскільки відчутно допомогти Україні зупинити кривавого окупанта, апетити Путіна, терориста номер один у світі тільки зростатимуть.

Учасники тренінгу, журналісти різних українських ЗМІ, фрілансери провели на завершення тренінгу яскраву дискусію, що свідчить про високий градус тривоги в суспільстві і серед професійної медіа спільноти. А відтак, – і про актуальність подальших навчальних семінарів, які планує проводити Укртелерадіопресінститут.

Автор: Світлана Писаренко, викладачка Укртелерадіопресінституту, заслужений журналіст України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux