У столиці відкрився Всесвітній газетний конгрес
опубліковано 03 вересня 2012 року о 17:48

3 вересня в «Українському домі» розпочав свою роботу 64-й Всесвітній газетний конгрес та 19-й Всесвітній форум редакторів, що триватиме впродовж трьох днів – до 5 вересня. Організатор - міжнародна організація WAN-IFRA (Всесвітня асоціація видавців газет та новин).

В урочистій церемонії відкриття конгресу у Міжнародному центрі культури та мистецтв взяв участь Президент України Віктор Янукович та президент WAN-IFRA Джейкоб Метью.

Створення умов для ефективного розвитку вільної преси в Україні є головним завданням Уряду в медійній сфері, зазначив у своєму вітальному слові учасникам конгресу Президент України.

«Головним завданням Уряду у сфері медіа мною визначено створення умов, коли вільна преса може ефективно розвиватись, бути незалежною від будь-якого контролю, - підкреслив Віктор Янукович. - Незважаючи на окремі розбіжності у поглядах - і це цілком природно, всі політичні сили в Україні єдині у безальтернативності демократичного шляху розвитку держави, невід’ємною складовою якого є свобода слова».

Глава держави наголосив: в найближчому майбутньому влада, поряд із забезпеченням розвитку свободи слова та незалежності преси, докладатиме зусиль для створення сприятливих економічних умов для розвитку ринку друкованих видань. За його словами, йдеться, зокрема, про збереження пільг зі сплати ПДВ для преси та книговидання.

«З держбюджету вже частково відшкодовуються витрати пошти на розповсюдження вітчизняної преси», - зауважив Віктор Янукович.

Окрім того, Глава держави зазначив, що наразі Уряд завершує роботу зі створення в Україні суспільного телебачення - вже майже закінчено розробку відповідного законопроекту.

Також Кабінет Міністрів України готує зміни до законів щодо встановлення нормативів забезпечення населення закладами роздрібної торгівлі періодичною пресою та полегшення процедур надання землі та приміщень для відкриття таких торговельних точок.

«На часі вирішення ще двох важливих питань: реформування державних і комунальних ЗМІ та розвиток локальних мереж точок продажу друкованих видань», - сказав Віктор Янукович.

Президент додав, що після реалізації пілотної програми з розвитку роздрібної торгівлі друкованою продукцією влада працюватиме над впровадженням відповідної Національної програми.

«Сподіваюся, що конгрес стане доброю нагодою для вас на власні очі переконатися у реальному стані справ у нашій державі», - резюмував Віктор Янукович, звертаючись до учасників зібрання.

Нагадаємо, що напередодні відкриття саміту газетярів Глава держави провів зустріч з президентом WAN-IFRA Джейкобом Метью та президентом групи компаній United Media Holding (UMH Group) Борисом Ложкіним. У зустрічі також взяв участь Голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович.

Учасники розмови обговорили сучасні виклики, які стоять перед міжнародною спільнотою, стан ринку української преси тощо.

Зі свого боку Метью Джейкоб подякував Віктору Януковичу за сприяння в організації та проведенні в Києві 64-го Всесвітнього газетного конгресу та 19-го Всесвітнього форуму редакторів. Він підкреслив, що для участі в заходах в Україну прибули представники всіх провідних друкованих ЗМІ світу.

 

Інформаційно. 64-й Всесвітній газетний конгрес та 19-й Всесвітній форум редакторів уперше проходить в Україні і лише вдруге на території країн СНД. Загалом для участі у заходах WAN-IFRA в Україну прибули понад 1300 видавців та головних редакторів провідних світових ЗМІ, виступлять понад 40 доповідачів із різних країн світу. Серед учасників – представники всесвітньовідомих видань «New York Times», «The Washington Post», «The Wallstreet Journal», «The Financial Times», «The Guardian» та ін.

Медійники за час роботи конгресу матимуть змогу дізнатися про найефективніші рішення у видавничому бізнесі від лідерів світової індустрії новин, знайти можливості для реалізації спільних проектів, обмінятися досвідом з колегами тощо.

Програмою заходу передбачено також демонстрацію фільму, присвяченого питанням свободи слова, та вручення премії «Золоте перо свободи 2012».

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux