У приміщенні Держкомтелерадіо відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів
опубліковано 07 липня 2011 року о 20:38

Як відомо, 6 липня ц.р. Президент України Віктор Янукович підписав розпорядження про створення Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів. А вже 7 липня під головуванням Прес-секретаря Президента України Дарії Чепак в Національному прес-центрі телебачення і радіомовлення при Держкомтелерадіо відбулося її перше засідання.

До порядку денного були запропоновані питання розгляду фактів з двох листів на ім'я Глави держави: від голови Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка та головного редактора «Української правди» Олени Притули.

Керівник міжвідомчої робочої групи Д. Чепак підкреслила, що на ці листи вже надали офіційні відповіді правоохоронні відомства.

Заступник Генерального прокурора України Євген Блажівський зазначив, що на виконання доручення Президента в Генпрокуратурі працює робоча група, яка вивчає та надає правові оцінки випадкам перешкоджання професійній діяльності журналістів.

У свою чергу, голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко висловив сподівання, що Міжвідомча група досягне у своїй роботі позитивних результатів. «Добре, що створена така група. Нам потрібні будуть зустрічі, де обговорюватимуться «вузлові» питання», – наголосив він.

 

 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко відзначив, що потреба в подібній Міжвідомчій робочій групі існувала давно. І додав: «Хотілося, щоб ми в процесі виходили на «загальні рецепти», які допоможуть вирішити цю проблему в майбутньому», – сказав він.

Представник в Україні Міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк запропонувала, щоб міжвідомча робоча група напрацьовувала конкретні пропозиції щодо роботи мас-медіа. «Хотілося б, щоб ми вийшли на конкретні механізми реагування», – наголосила вона.

Голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович зазначив, що, на його думку, в цілому відбулася конструктивна розмова. «Донедавна у нас не було відкритого майданчику для спілкування. Сьогодні він з’явився, - сказав О. Курдінович. Керівник головного інформаційного відомства країни наголосив, що «Держкомтелерадіо стає органом, який буде захищати та лобіювати права журналістів, але в цьому процесі необхідна участь громадськості, всіх представлених тут сторін, зокрема журналістів, а також міжнародний досвід». Він закликав присутніх до системної роботи, адже з’явився реальний механізм для вирішення багатьох питань, які хвилюють медійну спільноту.

Під час засідання також йшлося про дії міліції стосовно видалення журналістів із залу засідань Печерського районного суду Києва. Керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента Денис Іванеско зокрема запропонував представнику «Репортерів без кордонів» на одному із засідань поділитися з членами міжвідомчої робочої групи інформацією про світовий досвід щодо перебігу подібних резонансних судових процесів.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux