У минулому році Держкомтелерадіо надав 2322 відмови на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора
опубліковано 13 січня 2020 року о 15:25

Відповідно до Закону України «Про видавничу справу» Держкомтелерадіо протягом 2019 року вживав заходи щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту.

Загалом у 2019 році Держкомтелерадіо видав 4652 дозволи на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, та надав 2322 відмови у видачі дозволів на ввезення зазначеної видавничої продукції. Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 151 відмову у видачі дозволів на ввезення з території держави-агресора майже 1 млн. примірників видань антиукраїнського змісту. Ще 2171 відмову надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2019 року «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеним в дію Указом Президента України від 19.03.2019 № 82/2019, ухвалено, зокрема, застосування санкції до юридичних осіб держави-агресора, що випускають та розповсюджують друковану продукцію антиукраїнського змісту. До санкційних списків, за пропозицією Держкомтелерадіо, включено 12 юридичних осіб Російської Федерації (дев’ять видавництв та три власники веб-сайтів), що регулярно поширюють видавничу продукцію, зміст якої спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. У зв’язку з цим, Держкомтелерадіо своїм наказом від 25.03.2019 № 159 призупинив на строк застосування санкцій (три роки) видачу cуб’єктам господарювання дозволів на ввезення видавничої продукції російських видавництв, що випускають друковану продукцію антиукраїнського змісту, а також зупинив на строк застосування санкцій дію 11 894 раніше виданих дозволів.

З метою вдосконалення механізму обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту Держкомтелерадіо підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про видавничу справу», який надіслано на розгляд та погодження до заінтересованих органів. Крім того, Урядом прийнято розроблену Держкомтелерадіо постанову від 15 травня 2019 р. № 396 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 р. № 235 і № 262», якою внесено зміни до Порядку вилучення з обігу видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України та розповсюджується на території України без відповідного дозволу і Порядку видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України.

Для інформування всіх зацікавлених сторін щодо видавничої продукції, розповсюдження якої може містити ознаки злочинів, передбачених статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію) та 436 (пропаганда війни) Кримінального кодексу України, а отже тягнути за собою встановлену законодавством відповідальність, Держкомтелерадіо на підставі звернень правоохоронних органів формує Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, та оприлюднює його на власному офіційному веб-сайті. Наразі до цього Переліку внесено 211 найменувань друкованої продукції.

В рамках реалізації повноважень Держкомтелерадіо щодо вилучення з обігу незаконно ввезеної видавничої продукції походженням з території держави-агресора та накладення на правопорушників адміністративно-господарських штрафів уповноваженими особами Держкомтелерадіо у 2019 році складено 21 протокол про накладення адміністративно-господарських штрафів, незаконно ввезену продукцію вилучено з обігу. Загальна сума нарахованих штрафних санкцій за цей період склала 876 330 грн.

Завдяки докладеним зусиллями з полиць українських книгарень практично зникла література антиукраїнського змісту, а отже, державу-агресора позбавлено можливості в умовах розв’язаної нею проти України гібридної війни розширювати засобами видавничої продукції інформаційну присутність в Україні, посилювати вплив на суспільні настрої українців та вести пропагандистські кампанії, спрямовані на підрив національної безпеки України та просування власних інтересів.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux