У день народження Івана Франка відбулось вручення премії його імені
опубліковано 27 серпня 2024 року о 14:55

У Національному музеї літератури України в день народження Івана Франка, 27 серпня, відбулась церемонія вручення дипломів лауреатів премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. Урядову премію засновано 2003 року за ініціативи Держкомтелерадіо, Міністерства культури та НСЖУ.

Привітати цьогорічних лауреатів прийшли члени комітету з присудження премії, представники творчих спілок та медіа.

Як зазначив голова комітету з присудження премії, Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, цього року на здобуття премії надійшло 29 творів. «Переважна більшість цих робіт створена вже під час повномасштабного вторгнення в Україну, - зауважив Олег Наливайко. - В них відображено історію спротиву України, захисту нашої державної незалежності. Членам комітету непросто було вибрати переможців. Але у дискусіях поступово окреслювалися найбільш значимі роботи. Тому у підсумковому голосуванні члени комітету майже одностайно визначили переможців.»

Член комітету з присудження премії, голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив, що подані цьогоріч публіцистичні роботи, оприлюднені в медіа, є вагомим внеском в інформаційний спротив окупантам. Голова НСЖУ відзначив і привітав лауреатів премії у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації»  - одеських журналістів Євгена Акимовича та Йосипа Бурчо за збірку публіцистичних творів «Діалоги про Україну». Книга створена за матеріалами публікацій газети «Прес-курʼєр» і у часі охоплює 650 днів героїчного спротиву України російській агресії, зокрема й на Одещині. «Це історії, присвячені протистоянню між українським світоглядом, орієнтованим на європейські цінності, та ідеологією колоніального «русского міра», - наголосив Сергій Томіленко.

Йосип Бурчо, отримуючи нагороду, зазначив, що книга вийшла під час війни за кошти обласного бюджету, а це значить, що весь тираж розійшовся по бібліотеках області.

Роботою не на рік, а на десятиліття назвав член комітету з присудження премії імені Івана Франка, кінорежисер Олесь Санін трисерійний документальний фільм «Битва за Чернігів», який переміг у номінації «За кращий твір у телевізійній сфері». Фільм знято творчою групою філії АТ «НСТУ» «Чернігівська регіональна дирекція» у складі Андрія Тітка, Алли Скорик, Миколи Іванчика, Олександра Поліщука, Дмитра Сахона. Фільм подає з хронологічною точністю всі події лютого-березня 2022 року, героями документальної стрічки є професійні військові, добровольці, волонтери.

«Під час війни боротьба з панікою не менш важлива, ніж з ворожими ракетами, - зазначив член комітету з присудження премії імені Франка заслужений журналіст України Анатолій Табаченко, представляючи лауреатів премії у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» - авторів проєкту «ППО: протипанічна оборона» Вадима Карпʼяка, Оксану Мороз, Катерину Гольцберг, Лілію Смолу, Юлію Загоруйко. У 55-и випусках програми  в ефірі «Радіо «Культура» на конкретних прикладах проаналізовано найрізноманітніші форми та методи інформаційних диверсій, надано конкретні поради психологів щодо самозахисту, які допомагають опанувати практичні дії та не стати співучасниками чи жертвами інформаційних злочинів.

Диплом лауреата премії у номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» вручено кандидату історичних наук Ігорю Медведю за монографію «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством». Ця робота відкриває читачу світогляд Івана Франка в контексті ширших процесів: модернізації, поширення нових ідеологій, розвитку українського національного руху та викликів перед греко-католицькою церквою.

Отримуючи нагороду Ігор Медвідь зазначив, що до появи цієї монографії, як і будь-якої книги взагалі, має причетність багато людей. Він подякував усіх, хто його надихав і допомагав – це, зокрема, історик професор Ярослав Грицак, музейник, франкознавець Богдан Тихолоз. Ігор Медвідь передав вітання всім учасникам урочистої церемонії від дому Франка - Львівського національного літературно-меморіального музею імені Івана Франка. І закінчив промову віршами великого Каменяра.

На фото лауреати премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності 2024 року та члени комітету з премії імені Івана Франка.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux