В Україні стартував соціальний проєкт для популяризації читання шрифтом Брайля
опубліковано 27 серпня 2024 року о 15:52

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак 27 серпня взяв участь у презентації соціального проєкту «Невидимі сторінки», яка відбулась на базі освітньо-реабілітаційного простору "Трініті хаб" у Києві. Метою проєкту є популяризація читання шрифтом Брайля та забезпечення безбар’єрного доступу до літератури.

Особливістю ініціативи, започаткованої видавництвом «Антологія» за підтримки Українського інституту книги, є також надання рекомендацій щодо навчання шрифтом Брайля та його популяризації для бібліотек, інклюзивно-ресурсних центрів, батьків, вчителів, волонтерів та всіх, хто прагне зробити внесок у розвиток безбар’єрного суспільства.

Богдан Червак зазначив, що відповідно до Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, ухваленої 2021 року, передбачено усунення до 2030 року бар’єрів в інформаційній сфері, створення таких умов, за яких люди, незалежно від своїх функціональних порушень чи комунікативних можливостей, зможуть безперешкодно отримувати доступ до інформації та користуватись усіма необхідними технологіями.

«Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору тільки тоді досягне своєї мети, коли участь у її реалізації візьмуть представники влади, бізнесу і громадськості, - наголосив Богдан Червак. - Сьогодні ми бачимо приклад такого єднання. Проект "Невидимі сторінки реалізує видавництво «Антологія», яке спеціалізується на виданні книжок для незрячих людей шрифтом Брайля, спільно з міжнародним благодійним фондом «Здоровʼя майбутнього» за підтримки органів влади.»

Богдан Червак нагадав, що видавництво «Антологія» стало активним учасником благодійної акції «Українським дітям – українську книгу», яку в березні 2022 року започаткував Держкомтелерадіо спільно з українськими видавництвами та ДАК «Укрвидавполіграфією» за підтримки Офісу Президента України та Міністерства культури та інформаційної політики. Мета акції - забезпечити маленьких українців, які стали вимушеними переселенцями, навчальною і художньою літературою рідною мовою.

На потреби читачів з порушеннями зору видавництво передало для реалізації благодійної акції «Українським дітям – українську книгу» близько 1,5 тис книг шрифтом Брайля, зокрема, це художня література для дітей та дорослих.

«Видавництво «Антологія» демонструє нам приклад соціальної відповідальності бізнесу, бо бере участь у вирішенні тих соціально важливих проблем, на які у держави під час війни поки не вистачає ресурсів, - наголосив Богдан Червак. - Сподіваюсь, проект «Невидимі сторінки» буде успішним і у нього з’являться послідовники.»

Команда проєкту «Невидимі сторінки» готується до інтерактивних заходів у Чернівцях, Львів, та Одесі. Заходи проводитимуться як офлайн, так і онлайн, щоб кожен мав змогу долучитися до дискусій та читання. Це дозволить залучити широку аудиторію та забезпечити доступ до літератури для всіх бажаючих.

У межах ініціативи вже працює онлайн-зала «Невидимих сторінок» https://www.facebook.com/groups/470711755924062, де буде поширюватися актуальна інформація та анонси.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux