У бібліотеках Європи відкриваються «Українські книжкові полички»
опубліковано 07 липня 2022 року о 10:32

У бібліотеках Європи одна за одною відкриваються «Українські книжкові полички». Цей проєкт був запланований ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну та передбачав поширення української літератури в оригіналі та перекладах у провідних бібліотеках світу. Як відзначила перша леді України, під час війни потреба в ньому лише зросла: 

«Росія знищує наші бібліотеки – вже кілька сотень, включно з шкільними... Однак культура і книга, на щастя, мають не тільки матеріальний вимір. Вони – те, чого не знищити ракетами і бомбами. Це той випадок, коли на місце знищеного одразу постає нове.  В бібліотеках Європи одна за одною відкриваються «Українські книжкові полички», – написала Олена Зеленська.  

Проєкт, ініційований першою леді України Оленою Зеленською спільно з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики України, а також Українським інститутом книги разом з посольствами України за кордоном, підтримали вже у 10-ти країнах.

Першими «Українські книжкові полички» з’явилися в Австрії, Латвії, Нідерландах та Франції. Зовсім нещодавно проєкт стартував в Естонії, Литві, Словаччині, Туреччині та Швеції, а також відбулося наповнення вже наявних поличок у Чехії. Невдовзі полички з’являться в мережі міських бібліотек Відня.

  • Литва: у Центральній бібліотеці Вільнюського міського управління «Українська книжкова поличка» відкрилася 30 червня. Посольство України у Литві передало бібліотеці книги українських авторів із власного фонду, а також отримані від українських видавництв, які щорічно беруть участь у Міжнародному книжковому ярмарку у місті Вільнюс. 
  • Туреччина: в рамках реалізації проєкту «Українська книжкова поличка» Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині передав добірку книг про історію, культуру, традиції України, історію українсько-турецьких відносин, художню, наукову та навчальну літературу українською, турецькою та англійською мовами в Національну президентську бібліотеку Туреччини, яка є найбільшою в країні.
  • Естонія: 30 червня в Естонській національній бібліотеці за участі представників  Посольства, української громади Естонії та керівництва бібліотеки відбулася церемонія офіційного відкриття «Куточка української книги» та передача в дар бібліотеці нововиданих українською мовою дитячих книжок. Асортимент полички будуть розширювати за рахунок передачі книг, які надходитимуть з України, та за рахунок доброчинних дарунків української громади Естонії.
  • Словаччина: в рамках проєкту «Українська книжкова поличка» зусиллями українського посольства створено вже три полички: у Словацькому національному музеї – Музеї української культури у Свиднику, у бібліотеці міської частини столиці Словаччини Старе Місто – Братислава,  у головній бібліотеці столиці Словаччини – Міська бібліотека в Братиславі/ Mestská knižnica v Bratislave. 
  • Швеція: 21 червня посол України передав книги українською мовою дитячій бібліотеці Rum för Barn в Kulturhuset в Стокгольмі. Передані книги розраховані на дітей різного віку, здебільшого це казки та книги художнього жанру українських видавництв «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Видавництво Старого Лева» та книги шведського автора Ульфа Старка в українському перекладі, надані Посольством Швеції в Україні. 
  • Чехія: Міська бібліотека в Празі поповнилася 400 новими українськими книжками, як передало українське посольство.  Всього понад 1500 книжок для чеських бібліотек передано до Праги в рамках проекту «Українським дітям – українську книгу», який у березні започаткувало Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України і Міністерством культури та інформаційної політики України. 

«Наші вимушені переселенці за кордоном, в десятках країни Європи, зможуть взяти книжку рідною мовою собі чи дитині. І відчути, що Батьківщина близько. На відстані книги», – прокоментувала Олена Зеленська. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux