Російський онлайн-рітейлер "Wildberries" внесено до санкційного списку
опубліковано 26 липня 2021 року о 11:06

23 липня Президент України В. Зеленський своїм Указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 16 липня про застосування санкцій проти юридичних та фізичних осіб, серед яких найбільший російський онлайн-рітейлер «Wildberries».

 

Із дня виходу цього суб’єкта на вітчизняний ринок - 21 вересня минулого року - Держкомтелерадіо в межах компетенції здійснював моніторинг його діяльності в частині розповсюдження видавничої продукції з метою встановлення її відповідності українському законодавству.

За результатами моніторингу було встановлено, що наявні у власника Wildberries інтернет-магазини пропонують до продажу видання:

яскраво вираженого антиукраїнського змісту, у тому числі внесені до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини;

авторства осіб, внесених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці;

підсанкційних російських видавництв;

на заяви суб’єктів господарювання про видачу дозволів на ввезення яких в Україну Держкомтелерадіо надано відмови через їх невідповідність українському законодавству;

які мають ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України;

які сприяють формуванню позитивного іміджу держави-агресора та містять наративи її пропаганди;

за неприродно низькими цінами.

Крім того, діяльність адаптованого до українського ринку інтернет-магазину Wildberries.ua щодо розповсюдження в Україні видавничої продукції не відповідає вимогам українського законодавства, оскільки всупереч ст. 12 Закону України «Про видавничу справу» його власник здійснює її не отримавши Свідоцтва про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

І попри те, що в Україні 13.02.2014 року зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю «Вайлдберріз» (ЄДРПОУ: 39095862, вул. Авіаконструктора Антонова, 5, м. Київ, 03186) зі статутним капіталом 3000 грн. та тими самими засновниками, що й у однойменного російського ТОВ, комерційну діяльність в Україні здійснює саме резидент Російської Федерації, який, отримуючи доходи та прибутки на українському ринку, податки сплачує до бюджету держави-агресора.

Грунтуючись на результатах моніторингу, Держкомтелерадіо у грудні 2020 року та, відповідно, у січні 2021 року звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики, як головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній та видавничій сферах, та Апарату Ради національної безпеки і оборони з пропозицією ініціювати застосування щодо власників «Wildberries» персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів відповідно до Закону України «Про санкції».

Указ Президента України від 23 липня 2021 року став логічним підсумком зухвалого, однак невдалого і недовготривалого походу чергового російського «троянського коня» на український ринок.

Резиденту держави-агресора, який систематично ігнорує українське законодавство, шкодить національним інтересам нашої країни, законним економічним інтересам українських видавців і поліграфістів та становить загрозу національній безпеці, в українській економіці не місце!

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux