Рішення колегії від 28.10.2014 № 6/25 "Про стан виконання фінансових планів госпрозрахунковими підприємствами у першому півріччі 2014 року"
опубліковано 03 листопада 2014 року о 11:20

 

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

 

28 жовтня 2014 р. м. Київ № 6/25

 

 

Про стан виконання фінансових планів

госпрозрахунковими підприємствами

у першому півріччі 2014 року

 

Розглянувши стан виконання фінансових планів госпрозрахунковими підприємствами сфери управління Держкомтелерадіо у першому півріччі 2014 року, колегія звертає увагу на недостатню роботу керівників державних підприємств із забезпечення належного та ефективного управління державною власністю.

Фінансові плани на 2014 рік затверджено 15 госпрозрахунковим підприємствам, звітували про виконання показників фінансових планів за результатами роботи у першому півріччі 2014 року 15 підприємств, з них 12 підприємств видавничої діяльності та 3 підприємства інших видів діяльності.

У першому півріччі 2014 року за узагальненими показниками діяльності «Чистого доходу» (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) отримано в сумі 5,9 млн. гривень, що на 4,1 млн. гривень, або на 41,2 відсотка менше запланованого на цей період обсягу.

Забезпечили виконання показника «Чистий дохід» тільки 2 підприємства, а саме: ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Україна» та ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Карпати».

За показником «Чистий прибуток (збиток)» зведених показників фінансових планів за перше півріччя 2014 року планувалось отримати прибуток в сумі 123,1 тис. гривень, фактично одержано збиток в сумі 1496,0 тис. гривень.

Чистий прибуток у першому півріччі 2014 року отримали 6 підприємств: ДП Державне спеціалізоване видавництво «Музична Україна» - 22,0 тис. гривень, ДП «Спеціалізоване видавництво «Либідь» - 4,0 тис. гривень, ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Україна» - 1,0 тис. гривень, ДП «Державний академічний оркестр «РадіоБенд Олександра Фокіна» - 58,0 тис. гривень, Державне спеціалізоване автотранспортне підприємство Держкомтелерадіо України - 26,0 тис. гривень, Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» - 14,0 тис. гривень.

Зі збитком спрацювали 7 підприємств: ДП «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ» - 826,0 тис. гривень, ДП «Ордена «Знак Пошани» всеукраїнське багатопрофільне видавництво «Донбас» - 409,0 тис. гривень, ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Мистецтво» - 129,0 тис. гривень, Національне видавництво дитячої літератури «Веселка» - 122,0 тис. гривень, ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Техніка» - 59,0 тис. гривень, ДП Державне спеціалізоване видавництво «Вища школа» - 51,0 тис. гривень, ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Каменяр» 25,0 тис. гривень.

На межі беззбитковості працювали 2 підприємства: ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Карпати» та ДП Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро».

Зі збитками впродовж останніх чотирьох років працюють ДП Державне спеціалізоване видавництво «Вища школа», ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Техніка», Національне видавництво дитячої літератури «Веселка», ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Мистецтво».

Виконання основних показників фінансових планів протягом звітного періоду забезпечили ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Музична Україна», Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм», а також Державне спеціалізоване автотранспортне підприємство Держкомтелерадіо України.

Однією з причин невиконання видавництвами запланованих на І півріччя 2014 року показників фінансових планів була наявність дебіторської заборгованості за видану у 2013 році книжкову продукцію за програмою «Українська книга».

Зокрема, станом на 01.01.2014 дебіторська заборгованість 10 державним видавництвам за випущену у 2013 році на умовах державного замовлення книжкову продукцію за програмою «Українська книга» становила 5571,1 тис. гривень, що виникла у зв’язку з непроведенням наприкінці бюджетного року проплат Державною казначейською службою України за бюджетною програмою 1701010 «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга».

Протягом І півріччя 2014 року дебіторську заборгованість погашено в сумі 4665,0 тис. гривень. Станом на 20.10.2014 дебіторська заборгованість Державному підприємству «Ордена «Знак Пошани» всеукраїнське багатопрофільне видавництво «Донбас» становить 275,2 тис. гривень.

Погашення Держкомтелерадіо дебіторської заборгованості дало змогу підприємствам, в свою чергу, погасити заборгованість із виплати заробітної плати в повному обсязі.

За перше півріччя 2014 року підприємствами сплачено до бюджету обов’язкових платежів та внесків до державних цільових фондів в сумі 4,0 млн. гривень, в тому числі: податків та обов’язкових платежів в сумі 1,1 млн. гривень, внесків до державних цільових фондів – 2,0 млн. гривень, інших обов’язкових платежів – 0,9 млн. гривень.

З метою забезпечення виконання госпрозрахунковими підприємствами у 2014 році фінансових планів, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію про стан виконання фінансових планів у першому півріччі 2014 року госпрозрахунковими підприємствами сфери управління Держкомтелерадіо взяти до відома.

2. Звернути увагу керівників збиткових госпрозрахункових підприємств на неналежне виконання основних покладених на них функцій з ефективного управління ввіреними їм об’єктами, посилення контролю за складанням фінансових планів підприємств та звітуванням про їх виконання в установлені законодавством терміни.

3. Фінансово - економічному департаменту (Бартош Н.В.):

посилити контроль за станом виконання показників фінансових планів;

запровадити процедуру захисту керівниками госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо річних фінансових планів на предмет відповідності планових показників вимогам нормативних документів та реальності їх виконання в частині доходів та витрат.

4. Управлінню внутрішнього аудиту (Степанова Н.В.) проаналізувати питання оплати за оренду приміщень державними видавництвами, які розташовані на державних і комунальних площах, та внести пропозиції щодо можливості її оптимізації.

5. Керівникам госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо:

взяти під особистий контроль стан виконання та затвердження показників фінансових планів, приділяти особливу увагу повноті та якості супутньої фінансової звітності, що надається разом з показниками виконання фінансового плану;

активізувати роботу, направлену на поліпшення фінансово-економічного стану підприємств шляхом пошуку нових замовлень та випуску рейтингових видань;

неухильно дотримуватися наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 21.06.2005 № 173: забезпечувати виконання показників фінансових планів, у разі зменшення валового прибутку або чистого прибутку порівняно з прогнозними показниками поточного року обов’язково подавати також обґрунтування причин такого зменшення, аналітичні довідки з поясненням причин значних відхилень фактичних показників від запланованих щодо кожного фактора, що призвів до відхилення;

дотримуватися недопущення здійснення видатків, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2012 № 899 «Про порядок здійснення витрат суб’єктами господарювання державного сектору економіки у разі незатвердження (непогодження) річних фінансових планів у встановленому порядку» до затвердження в установленому порядку фінансових планів підприємств на поточний рік;

забезпечити постійний контроль за дотриманням обґрунтованого рівня витрат, у тому числі передбачених пунктом 13 постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2006 № 1673 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів»;

посилити контроль за станом виплати заробітної плати відповідно до Закону України «Про оплату праці», а також взяти під особистий контроль погашення існуючої заборгованості із виплати заробітної плати та недопущення її виникнення в майбутньому.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову Держкомтелерадіо Наливайка О.І.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux