Рішення колегії Держкомтелерадіо від 24.11.2015 №9/38 "Про результати проведених у 2015 році Рахунковою палатою України та Державною фінансовою інспекцією України перевірок Держкомтелерадіо та державних телерадіоорганізацій сфери його управління"
опубліковано 26 листопада 2015 року о 14:33

 

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

24 листопада 2015 р. м. Київ № 9/38

 

Про результати проведених у 2015 році

Рахунковою палатою України та

Державною фінансовою інспекцією України

перевірок Держкомтелерадіо та державних

телерадіоорганізацій сфери його управління

 

 

Заслухавши та обговоривши інформацію «Про результати проведених у 2015 році Рахунковою палатою України та Державною фінансовою інспекцією України перевірок Держкомтелерадіо та державних телерадіоорганізацій сфери його управління», колегія зазначає про неналежне ведення фінансово-господарської діяльності телерадіоорганізаціями, що були охоплені зовнішнім контролем у 2015 році.

В ІІ кварталі 2015 року Рахунковою палатою України проведений Аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Державному комітету телебачення і радіомовлення України на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб, функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews» за 2014 та I півріччя 2015 року. Аудит проведений в апараті Держкомтелерадіо та в 11 державних телерадіоорганізаціях сфери управління Держкомтелерадіо, в тому числі Національній телекомпанії України, Національній радіокомпанії України, Вінницькій ОДТРК «Вінтера», Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Львівській, Полтавській, Сумській, Харківській та Херсонській ОДТРК.

Перевіркою Рахункової палати встановлені порушення бюджетного законодавства при плануванні Держкомтелерадіо коштів на виробництво і трансляцію телерадіопрограм для державних потреб на суму 457,9 млн. грн., при використанні коштів державного бюджету на суму 15,9 млн. грн., а також неефективне використання коштів в сумі 4,1 млн. грн. Крім того, встановлено неефективне та не результативне використання коштів, виділених з державного бюджету у 1993-2007 роках на будівництво об’єктів, які на даний час не завершено (законсервовано) на суму 741,5 тис. грн., неефективне управління коштами на суму 15,2 млн. гривень.

Перевіркою діяльності Національної телекомпанії України встановлено неефективне використання коштів у минулих роках на суму 9,2 млн. грн., нанесення збитків державі на суму 67,1 тис. грн., недоотримання доходів за розрахунками на суму 270,0 тис. грн., незареєстровані фінансові зобов’язання НТКУ на суму 333,9 млн. грн. Фінансові порушення, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 56,0 тис. грн. встановлено у Львівській та Харківській ОДТРК.

Порушення бюджетного законодавства допущені, зокрема, через законодавчу неврегульованість діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, а саме: не відповідність Закону України «Про здійснення державних закупівель» Порядку формування та розміщення державних замовлень на поставку продукції для державних потреб і контролю за їх виконанням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.02.1996 № 266, Положення про державне замовлення на виробництво і розповсюдження теле- та радіопрограм, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2004 № 918, норм пункту 4 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб, збирання, оброблення та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «Euronews», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2012 № 539 в частині використання бюджетних коштів у межах державного замовлення.

Впродовж 2015 року Державною фінансовою інспекцією України та її територіальними органами проведено 6 контрольних заходів державних телерадіоорганізацій сфери управління Держкомтелерадіо. За результатами ревізії Національної телекомпанії України встановлено фінансових порушень загалом на суму 4443,65 тис. грн., з яких порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів - на суму 1238,96 тис. гривень.

Враховуючи зазначене, з метою посилення рівня фінансової дисципліни, ефективного використання бюджетних коштів і державного майна колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію про результати проведених у 2015 році Рахунковою палатою України та Державною фінансовою інспекцією України перевірок Держкомтелерадіо та державних телерадіоорганізацій сфери його управління взяти до відома.

2. Звернути увагу керівників телерадіоорганізацій на персональну відповідальність за дотримання норм фінансового та бюджетного законодавства, а також на те, що недотримання вимог законодавства та незабезпечення виконання в установлені строки законних вимог контролюючих органів передбачає кримінальну і адміністративну відповідальність та є підставою для розгляду питання про відповідність займаній посаді керівника підвідомчого підприємства та/або розірвання з ним контракту.

3. Національній телекомпанії України (Аласанія З.Г.) забезпечити усунення встановлених порушень, про що щоквартально інформувати Держкомтелерадіо.

4. Керівникам телерадіоорганізацій сфери управління Держкомтелерадіо вжити заходів щодо безумовного дотримання законодавства в частині використання коштів державного бюджету, усунення виявлених порушень і запобігання їм надалі.

5. Управлінню внутрішнього аудиту (Степанова Н.В.) тримати на постійному контролі стан усунення порушень і недоліків, що мають місце на державних телерадіоорганізаціях сфери управління Держкомтелерадіо до повного їх усунення.

6. Управлінню внутрішнього аудиту (Степанова Н.В.), фінансово-економічному управлінню (Бартош Н.В.), управлінню телебачення і радіомовлення (Ободович О.О.) та юридичному відділу (Мировець Т.І.) активізувати поточний контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і збереженням державного майна;

продовжити роботу з надання роз’яснень та методологічної допомоги підвідомчим підприємствам з питань використання коштів, фінансової дисципліни, управління майном.

7. Контроль за виконанням цього рішення колегії покласти на Голову Держкомтелерадіо.

 

 

Голова колегії О. І. Наливайко

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux