Рішення колегії Держкомтелерадіо від 19.12.2017 №7/17 "Про хід виконання Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"
опубліковано 28 грудня 2017 року о 16:16

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

19 грудня 2017 р. м. Київ № 7/17

 

Про хід виконання Закону України

«Про реформування державних і комунальних

друкованих засобів масової інформації»

 

 

Заслухавши та обговоривши інформацію про хід виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (далі – Закон) колегія зазначає, що Держкомтелерадіо в межах компетенції здійснено заходи, спрямовані на реалізацію Закону.

Сформований до 1 липня 2016 року Перелік друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 848.

Результати моніторингу засвідчили, що на сьогодні із 244-х учасників першого етапу реформування, що увійшли до згаданого переліку, реформовано 110 державних і комунальних друкованих ЗМІ із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості.

Згідно з вимогами статті 6 Закону Держкомтелерадіо наказом від 10.03.2016 № 65 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.04.2016 за № 500/28630) затверджено Порядок формування Зведеного переліку об’єктів реформування.

Розпочате у 2016 році формування Зведеного переліку продовжуватиметься протягом 2018 року з урахуванням інформації, що надходитиме від засновників (співзасновників).

Водночас з метою виконання вимог статті 12 Закону розроблено проект Порядку надання адресної фінансової підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження, який після погодження всіма заінтересованими органами та отримання висновку Міністерства юстиції України за результатами правової експертизи буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України в установленому порядку.

Враховуючи те, що перші кроки з реалізації реформи виявили низку проблем і перешкод на цьому шляху, назріла необхідність ухвалення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації». Законопроект зареєстровано 08.06.2017 у Верховній Раді України (реєстр. № 6560). 12.07.2017 на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект у першому читанні та за основу. Держкомтелерадіо здійснюватиме супровід розгляду законопроекту у комітетах та на пленарних засіданнях Верховної Ради України.

З метою інформаційної та правової підтримки учасників реформування на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо в розділі «Реформування друкованих ЗМІ» оприлюднено онлайн-версію посібника «Юридичні аспекти реформування державних і комунальних ЗМІ», підготовленого в рамках проекту «Свобода медіа в Україні» за сприяння Ради Європи та Європейського Союзу.

Враховуючи вищезазначене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію про стан виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» взяти до відома.

2. Управлінню розвитку інформаційної сфери (Недяк Ю О.) протягом 2018 року:

продовжити складення, ведення та оновлення Зведеного списку об’єктів реформування на підставі інформації, що подається засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації та редакцій, у порядку, затвердженому наказом Держкомтелерадіо від 10.03.2016 № 65 «Про затвердження Порядку формування Зведеного переліку об’єктів реформування»;

здійснювати моніторинг процесу реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій з метою забезпечення їх функціонування, збереження назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості;

готувати інформаційно-аналітичні матеріали за результатами моніторингу та відповідні пропозиції в залежності від показників моніторингу;

підготувати звернення до трудових колективів, засновників (співзасновників) державних і комунальних друкованих засобів масової інформації щодо активізації їх участі у процесі реформування з огляду на незворотність реформи та її завершення 31 грудня 2018 року;

оприлюднити на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо матеріали щодо практичних кроків та правових аспектів реформування;

заслухати інформацію керівництва Запорізької обласної державної адміністрації про хід реформування комунальних друкованих видань Запорізької області;

посилити ефективність допомоги європейських партнерів за програмою «Свобода медіа в України», що впроваджується в межах Рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу.

3. Управлінню розвитку інформаційної сфери (Недяк Ю.О.), адміністративно-господарському управлінню (Шапкін С.Б.) забезпечити доступ до Зведеного списку об’єктів реформування на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо.

4. Управлінню розвитку інформаційної сфери (Тарасенко О.В.), юридичному відділу (Мировець Т. І.) у разі потреби, ініціювати внесення змін до відповідних нормативно-правових актів.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

Голова колегії О. І. Наливайко

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux