Письменниця Олеся Мамчич отримала премію імені Лесі Українки
опубліковано 13 вересня 2023 року о 12:06

У Держкомтелерадіо відбулось вручення премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2022 рік. Диплом лауреата премії у номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» отримала письменниця Олеся Мамчич за книжку «Як правильно ревіти?».

Лауреатка престижної премії пише для дорослих і дітей. Окремі її вірші, перекладені англійською, польською, кримськотатарською, білоруською, грузинською, румунською, російською, литовською, латиською мовами та івритом, публікувалися в літературних часописах і антологіях Литви, Латвії, Білорусі, Великої Британії, Польщі, Ізраїлю. Вірші Олесі Мамчич для дітей за оновленою програмою вивчають у молодшій школі.

Збірка поезій для найменших читачів «Як правильно ревіти?» це дотепні розповіді-інструкції, як правильно ревіти, як відлякати всі страхіття світу… Героями віршів Олесі є мудрі кроти, вилупата ловата, хижі лижі, хамелеон, пакетики, летючий віслючок, валіза… Тексти авторки сповнені незвичайних рим, порівнянь, словесних каламбурів, тому неодмінно розважать як дітей, так і дорослих.

Вручаючи диплом лауреата премії імені Лесі Українки Олесі Мамчич, перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак подякував письменниці, яка пише для маленьких українців, допомагаючи їм долати страхіття війни.

Нагадаємо, що премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва заснована за пропозицією Держкомтелерадіо у 2004 році. Вона присуджується щороку у чотирьох номінаціях до дня народження Лесі Українки за твори, які сприяють вихованню дітей і підлітків у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання. Держкомтелерадіо організовує роботу комітету із присудження премії. Лауреатами премії 2022 року стали митці у трьох номінаціях.

Крім Олесі Мамчич, премію присуджено художниці Оксані Садовенко у номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» за оформлення книги «Ти і Малевич» та режисерці Ірині Ципіній у номінація «Театральні вистави для дітей та юнацтва» за постановку вистави «Пливе човен» Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва (м. Львів).

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» переможця за 2022 рік не було визначено.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux