Про ситуацію із трансляцією російських каналів на Донбасі
опубліковано 29 липня 2014 року о 15:12

Інформуємо про ситуацію із трансляцією російських каналів на Донбасі.

На сьогодні в деяких населених пунктах Донецької та Луганської областей, водночас із українськими телеканалами здійснюється ретрансляція окремих російських телеканалів з об'єктів Концерну РРТ, які були захоплені і продовжують перебувати під контролем російських терористів (РТПС Донецьк, РТПС Луганськ та РТПС Ровеньки в Луганській області).

Приміщення Донецької та Луганської обласних державних телерадіокомпаній захоплені терористами, ними ж внесені корективи в програмне наповнення «27 каналу» Донецької ОДТРК та відключено обласне телерадіомовлення в Луганській області. За інформацією, наданою Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення (лист від 21.07.2014 № 16/1195), станом на 16.07.2014 у м. Донецьку на частоті аналогового телевізійного мовлення Донецької ОДТРК (27 ТВК), а також в багатоканальній мережі МХ-5 транслюються програми «Первого республиканского канала ДНР» з власним логотипом та ретранслюється російський телеканал «Россия 24».

Присутність на захоплених об'єктах озброєних людей, не дає можливості вимкнути російські телеканали та забезпечити повністю роботу обладнання телерадіомовлення згідно з умовами ліцензій.

За інформацією Концерну РРТ за таких умов єдиним виходом припинення трансляції російських телеканалів, а разом з тим і українських, є повне відключення цих об'єктів в Донецькій та Луганській областях від електропостачання, яке здійснюється приватними енергопостачальними компаніями «ДТЕК Донецькобленерго» та ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» відповідно. Відключити станції від електропостачання можуть вищезазначені енергопостачальні компанії, які не зацікавлені в цьому. Зауважуємо, що у разі знеструмлення цих об'єктів, місцеве населення залишиться взагалі без доступу до українського телебачення.

Тому, як повідомило керівництво Концерну РРТ, припинення трансляції російських телеканалів буде терміново здійснено після звільнення силами АТО радіотелевізійних станцій у містах Донецьк, Луганськ та Ровеньки, які зараз ще перебувають під контролем терористів.

Відновлення ефірної трансляції українських телеканалів у звільнених населених пунктах триває.

06.07.2014 було відновлено трансляцію всіх каналів телебачення і радіо згідно з ліцензіями телерадіокомпаній на РТС Артемівськ та РТС Костянтинівка. Продовжується робота працівників Концерну РРТ щодо відновлення мовлення українських телевізійних каналів з Краматорської РТПС. Станом на 28.07.2014 в ефірі навколо міст Краматорська та Слов’янська транслюються 7 телевізійних каналів: «1+1», «5 канал», «Інтер», «Новий канал», «Перший національний», «СТБ» та «ІСТV». Разом з тим поновлено мовлення 3-х українських радіоканалів, серед яких Перший канал Національної радіокомпанії України.

Після звільнення від терористів м. Лисичанська Луганської області 26.07.2014 відновлено в повному обсязі мовлення українських телерадіоканалів на РТС Лисичанськ.

Враховуючи загрози інформаційному простору України у зв’язку з несанкціонованим відключенням українських телеканалів у Донецькій і Луганській областях та розповсюдженням на їх частотах російських програм «Россия 1», «НТВ», «ТНТ», «Петербург 5», «Звезда», «Рен ТВ», а також незаконною ретрансляцією цих програм, що є не адаптованими до законодавства України, у багатоканальних мережах, Національна рада своїм рішенням від 17.07.2014 № 297 встановила, що до провайдерів програмної послуги, які незаконно ретранслюють зазначені російські програми, буде застосована санкція анулювання ліцензії у судовому порядку.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux