Презентація книги Ольги Бежук "Ольга Басарабова з Левицьких: життя і чин"
опубліковано 19 вересня 2018 року о 17:27

25 вересня 2018 р. о 17.00 у приміщенні Національної спілки письменників України (вул. Банкова, 2) за участю першого заступника Голови Держкомтелерадіо Богдана Червака відбудеться презентація книги Ольги Бежук «Ольга Басарабова з Левицьких: життя і чин» (м. Львів, Український інститут «Євросоціум»).

Книга присвячена одній із найяскравіших особистостей українського визвольного руху ХХ століття - Ользі Левицькій-Басараб. Авторка книги, львівський історик Ольга Бежук, багато років досліджує жіночий рух та діяльність галицького жіноцтва в часи Першої світової війни та міжвоєнний період. Вона є головою Секретаріату Львівського товариства імені Ольги Басараб, організаторкою Міжнародних конференцій, присвячених історії жіночого руху в Україні «Сестри по обидва боки Збруча» (2014, 2016). 

Презентацію організовує і проводить Жіноче товариство ім. Ольги Басараб і Олени Теліги. Участь у заході візьмуть авторка книги Ольга Бежук, дослідниці жіночого руху Олена Стяжкіна та Ольга Лабур, історик Юрій Черченко, голова Жіночого товариства ім. Ольги Басараб і Олени Теліги Надія Стрішенець.

Учасником події стане славетний хор «Гомін».

«В життєписі бажала б я пізнати відтиск душі», – таким епіграфом Уляни Кравченко – української поетеси, активістки жіночого руху, відкривається книжка, присвячена життю і подвигу видатної українки – Ольги Левицької-Басараб. Ольга Левицька походила зі священницького роду Левицьких-Стрільбицьких-Кинашевичів, який дав українській землі немало видатних діячів: священиків, єпископів, парламентаріїв, адвокатів.

У книзі проаналізовано процес формування суспільно-політичних поглядів О. Левицької-Басараб, діяльність в громадсько-політичному житті Східної Галичини, участь в українських просвітніх та доброчинних організаціях, її внесок у становлення українського жіночого руху. Також авторка дослідила роботу О. Левицької-Басараб у складі урядів ЗУНР та співпрацю з УНР, її діяльність як зв’язкової Української Військової Організації.

У книзі використано документи Центрального державного історичного архіву України у м. Львові, насамперед особовий фонд О. Басараб, фонди «Українського жіночого комітету у Відні по допомозі пораненим», «Української культурної ради у м. Відні», «Українського спортивного товариства «Сокіл-Батько», 1894–1939»; а також матеріали Державного архіву в м. Перемишль, архіви Києва, Тернополя, Івано-Франківська, періодику тих часів, спогади сучасників.

Унікальним свідченням доби є епістолярна спадщина подружжя Басарабів, датована початком Першої світової війни, яка також повністю наведена у книзі О. Бежук.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux