Перший транслюватиме освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві
опубліковано 16 серпня 2013 року о 11:57

 

18 серпня Перший національний вестиме пряму трансляцію освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві з нагоди 1025-ліття Хрещення України-Русі.

Коментуватимуть пряму трансляцію освячення собору головний редактор Національної телекомпанії України Христина Стебельська та отець Ігор Яців.

-На освячення собору завітають десятки тисяч паломників з усього світу, а також приїде довірений легат Папи Римського Франциска, - говорить Христина Стебельська. - У храмі буде закладено мощі визнаних усіма церквами українських святих, що для історії нашої нації в контексті ювілею має дуже велике значення. Гості події і наші численні глядачі побачать, як сучасними методами можна створити Собор єдності, в якому є і нове, і традиційні канони, неймовірної краси білосніжний мармуровий престол і українська фреска.

Історія собору почалася у 2002 році, коли Синод Єпископів Української греко-католицької церкви прийняв рішення про перенесення осідку глави УГКЦ до Києва та про побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового на лівому березі Дніпра. Вважається, що цим актом Церква утверджується як загальноукраїнська та світова, оскільки її єпархії містяться в усіх частинах світу.

Будівництво комплексу розпочалося 9 вересня 2002 року. 27 жовтня того ж року відбулося освячення наріжного каменя Собору за участю тодішнього Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара).

Хоча будівництво Патріаршого собору й досі не завершене, але вже з 2002 року на його території відбувалися Богослужіння в тимчасовій молитовній каплиці. У 2007 р. зловмисники спалили каплицю, натомість було побудовано храм Благовіщення Пресвятої Богородиці.

19 січня 2006 року у підвальній частині храму було відправлено першу Літургію. 21 серпня 2005 року на площі біля храму відбулися урочистості з нагоди перенесення осідку Глави Церкви зі Львова до Києва.

27 березня 2011 року у Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбулася інтронізація новообраного Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

«Ми очікуємо багато мирян, котрі вперше зможуть побачити Собор, який вони соборно будували – по «цеголці» з цілого світу, – зазначив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). – Це нагода разом відсвяткувати ювілей нашої віри, бо наша Церква є Церквою Володимирового Хрещення. Саме на березі древнього Дніпра рівноапостольний князь Володимир звершив Хрещення, тож це є найкращим місцем, щоб святкувати ювілей Хрещення».

Також він сказав, що ця подія є дуже важливою для всієї Церкви, оскільки Патріарший собор – головний храм Української Греко-Католицької Церкви, яка присутня на всіх континентах світу.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux