Науковці, представники Держкомтелерадіо та громадськості обговорили подальші шляхи створення "Великої української енциклопедії"
опубліковано 19 жовтня 2017 року о 11:31

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак взяв участь у засіданні круглого столу на тему: «Створення енциклопедій у сучасному інформаційному просторі», організованого державною науковою установою «Енциклопедичне видавництво» за участю Держкомтелерадіо.

 

У своєму виступі Богдан Червак висловив сподівання, що результати дискусії сприятимуть реалізації амбітного проекту – створенню Великої української енциклопедії, першої універсальної україноцентричної енциклопедії за часів незалежності України.

«Проект ВУЕ викликає велику увагу у суспільстві, бо це проект, який має величезне значення для сучасного покоління і ще більше значення матиме для покоління майбутнього, - наголосив Богдан Червак. – Це виклик не перед Президентом України, не перед урядом, Верховною Радою, не перед українською владою. Насправді це виклик перед українською нацією, яка має дати відповідь, чи є у неї інтелектуальний потенціал для того, щоб створити Велику українську енциклопедію, показати світові і передусім українцям, що вони здатні подивитися на все, що їх оточує, українськими очима, а не московськими чи європейськими. Цей виклик ми прийняли і відповідь буде гідна... Зробити це непросто, оскільки в "Енциклопедичного видавництва" практично відібрали приміщення. Але ми правовим шляхом доб'ємося повернення цього приміщення. Ми будемо реалізовувати цей проект, чого би нам це не вартувало".

У заході взяли участь представники наукових установ, вищих навчальних закладів Києва, Львова, Полтави, Чернівців, Ніжина. Свої пропозиції щодо подальшої реалізації проекту «ВУЕ», зокрема, висловили академік НАН України, голова редакційної колегії Великої української енциклопедії Вадим Локтєв, академік НАН України, президент Української астрономічної асоціації Ярослав Яцків, академік НАН України Микола Жулинський, доктор історичних наук Станіслав Кульчицький, доктор соціальних наук, професор Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка Тетяна Крайнікова, представник громадського об’єднання «Інститут Вікіпедії» Юрій Пероганич та інші.

Учасники обговорили теоретичні та прикладні проблеми створення та функціонування енциклопедичного простору України: організаційні схеми формування контенту електронної версії «Великої української енциклопедії»; інноваційні концепції сучасних мультимедійних енциклопедій; принципи та критерії науково-інформаційного наповнення сучасних енциклопедій; проблеми категоризації енциклопедичних гасел; принципи формування схем енциклопедичних статей для друкованої та електронної версій; мову і стиль енциклопедичних видань тощо.

«Велика українська енциклопедія» - це трансмедійний видавничий проект, - зазначила директор ДНУ «Енциклопедичне видавництво Алла Киридон. – Він реалізується на трьох взаємопов’язаних платформах – в електронному, паперовому та он-лайн-форматах, що дає додаткові інтерактивні її пошукові можливості».

Сьогодні під керівництвом доктора історичних наук Алли Киридон колективом «Енциклопедичного видавництва» видано тематичні словники-брошури, в яких подано переліки термінів, що увійдуть в енциклопедію, з короткими визначеннями. В 2016 році побачив світ перший том «Великої української енциклопедії» на літеру А-Акц. Розроблено портал електронної версії ВУЕ.

Зараз на редагуванні перебуває другий том ВУЕ (ал-Ая), триває редакційні підготовка енциклопедичних статей для друкованої та електронної версії ВУЕ, наповнюються сторінки ВУЕ в соцмережах Facebook і Twitter.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux