Науковці Книжкової палати представили свої доповіді на науково-практичній конференції
опубліковано 13 червня 2019 року о 12:11

Описание: C:\Users\User\Desktop\news-konference2-410x280.jpg

Представники ДНУ «Книжкова палата України імені Івана Федорова» взяли участь у ІХ Науково-практичній конференції «Наукова періодика: традиції та інновації», організованій Науково-видавничою радою та Видавничим домом «Академперіодика» Національної академії наук України.

 

Основні наукові доповіді та дискусію було присвячено питанням видавничої діяльності вітчизняних наукових установ.

Зокрема, завідувач відділу Міжнародної системи стандартної нумерації книг (ISBN) Ірина Погореловська у своїй науковій доповіді розповіла про впровадження Міжнародної системи стандартної нумерації серіальних видань (ISSN) в Україні. Як відомо, 6 березня 2019 р. Кабінет Міністрів України постановою № 163 «Про приєднання до Статуту Міжнародного центру реєстрації серіальних видань (Міжнародного центру ISSN)» визначив ДНУ «Книжкова палата України імені Івана Федорова» національним центром реєстрації серіальних видань (національним центром ISSN).

Приєднання до Статуту Міжнародного центру ISSN створює умови для впровадження і поширення в Україні інформаційних технологій автоматичної ідентифікації, штрихового кодування серіальних видань, електронного обміну даними, удосконалює систему обліку видавничої продукції. Також це сприятиме інтеграції вітчизняних суб’єктів видавничої справи у світові ринки і мережі товарних потоків на засадах сучасних загальновизнаних стандартів ділового спілкування.

Як повідомила Ірина Погореловська, учасниками системи ISSN є 90 країн світу. Вона розповіла про нову модель роботи Міжнародного центру ISSN, а також озвучила перелік питань, які стоять на порядку денному й вирішуються Книжковою палатою України з метою успішного впровадження ISSN в Україні.

Завідувач відділу державної стандартизації Галина Плиса поінформувала присутніх про те, що Книжковою палатою України розроблено зміни до національного стандарту ДСТУ 7152 «Інформація та документація. Видання. Оформлення публікацій у журналах і збірниках». Запропонований Книжковою палатою документ містить положення щодо редакційного оформлення статей, доповідей і повідомлень, рекомендацій, матеріалів конференцій, нарад, коротких наукових повідомлень, рецензій, які публікують у наукових, зокрема науково-практичних, журналах і збірниках. Зараз проект документу знаходиться на етапі прийняття в Національному органі стандартизації — ДП «УкрНДНЦ».

Доповідачка зупинилася на пріоритетних питаннях, вирішенню яких сприятиме розроблений нормативний документ. Зокрема, це подальший розвиток та удосконалення національної нормативної бази видавничої галузі на основі застосування міжнародних стандартів (ISO), уніфікація редакційних процесів, упорядкування праці редакторів і видавців, підвищення якості наукових видань, які випускають в Україні.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux