В Укрінформі обговорили питання протидії торгівлі людьми і сексуальній експлуатації
опубліковано 13 червня 2019 року о 14:42

В Укрінформі за участю представників Держкомтелерадіо, Міністерства соціальної політики, народних депутатів і Посольства Швеції в Україні відбулося обговорення проблематики протидії торгівлі людьми і сексуальній експлуатації.

Модератором заходу був заступник Голови Держкомтелерадіо, уповноважений з гендерних питань в межах Комітету Микола Білоус. Він зауважив, що цю тему не можна замовчувати і робити вигляд, що проблеми не існує. Треба спільно шукати шляхи її подолання і запобігання.

«Є різні моделі вирішення проблеми, - зазначив Микола Білоус. - Одна модель – заборонити, «розстріляти», оштрафувати, тобто модель заборон. І є альтернатива, про яку ми сьогодні почуємо.»

На думку заступника Голови Держкомтелерадіо Миколи Білоуса, ця розмова є актуальною для журналістів та суспільно активної громадськості, бо вона допоможе зрозуміти природу і філософію цього явища, виробити заходи з його подолання і попередження.

Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Швеція в Україні Мартін Хаґстрьом розповів, що в Швеції впродовж уже двох десятиріч є спеціальний закон проти проституції. «Цей закон унікальний в тому, що він направлений проти попиту, - зазначив пан Посол. - Це закон, який забороняє не продаж, а забороняє акт купівлі сексуальної послуги».

За його словами, суть так званої шведської моделі боротьби з проституцією полягає в криміналізації діяльності сутенерів та споживачів проституції з одночасним скасуванням кримінальної та адміністративної відповідальності самих проституйованих осіб. Це зміщує фокус уваги держави і суспільства на покупців, що уможливлює дієве скорочення попиту, який і створює підґрунтя для сексуальної експлуатації жінок, дівчат і хлопчиків з вразливих категорій населення.

У свою чергу посол Королівства Швеція з особливих доручень у сфері боротьби з торгівлею людьми Пер-Андерс Сунессон розповів, що Канада, Ісландія, Норвегія, Північна Ірландія, Франція, Ізраїль ввели подібні закони. Він висловив переконання, що якщо проституція буде легальною, «ми ніколи не подолаємо продаж людей для сексуальної експлуатації». Також Пер-Андерс Сунессон зауважив, що Україна могла б піти тим же шляхом, ухваливши подібний закон.

Заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович зазначила, що «ми повинні мати дуже чітке розуміння, що за жодних умов експлуатація іншої людини неприпустима».

Народний депутат України, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова зауважила, що торгівля людьми є одним із найбільш великих нелегальних бізнесів у всьому світі. Водночас вона вважає, що Український парламент не може і ніколи не зможе легалізувати насильство і сексуальну експлуатацію над людьми. «Легалізація проституції перекреслює всі ці наші зобов’язання, в тому числі як держави перед власними українськими громадянами», - наголосила Суслова.

Учасники прес-конференції погодилися з тим, що у суспільстві слід обговорювати різні думки стосовно цієї проблеми і виробити таке законодавство, яке буде адаптовано до всіх міжнародних зобов'язань і захищатиме права кожного громадянина.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux