Наступний ювілей "Кримської світлиці" ми святкуватимемо в українському Сімферополі" - Богдан Червак
опубліковано 28 грудня 2022 року о 14:15

27 грудня в Укрінформі відбувся публічний захід за участі Держкомтелерадіо, присвячений 30- річчю з дня заснування газети "Кримська світлиця". Участь у заході взяли засновники і автори газети, представники органів влади і громадськості. 

Головний редактор видання Андрій Щекун розповів про подвижницьку роботу з українізації Криму, яку проводив редакційний колектив та українська спільнота, що гуртувалася навколо газети, до 2014 року. Також він зупинився на завданнях, які ставить перед собою відновлена на материковій Україні газета. Свою місію редакційний колектив бачить у боротьбі за повернення Криму в Україну. 

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зазначив, що до 2014 року "Кримська світлиця" була в Криму центром українства. Навколо видання завжди гуртувалися люди, які боролися за те, щоб Крим був українським.

"На жаль, не завжди цих людей підтримувала центральна влада. Тому українці не відчували там себе господарями, а були у статусі нацменшини, - наголосив Богдан Червак. - Тепер ми платимо дуже високу ціну за свої минулі помилки. Але я переконаний, що наступний ювілей "Кримської світлиці" ми святкуватимемо вже в українському Сімферополі. Бо Крим завжди був, є і буде українським".

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зауважив, що видання ніколи не працювало у комфортних умовах, утім саме це і загартувало команду журналістів, яка з початком великої війни посилила інформаційний опір роспропаганді. Сергій Томіленко підкреслив, що НСЖУ активно бореться за визволення ув’язнених Росією громадянських журналістів з Криму і представив посібник та порадник для журналістів «У фокусі – Крим», створений на основі матеріалів і досвіду кримських колег.

Інформаційно. «Кримська світлиця» - всеукраїнська літературно-художня і публіцистична газета, що видається з 31 грудня 1992 року. Єдине державне україномовне друковане видання Криму.

В травні 2015 року було припинено випуск газети в друкованому вигляді  через окупацію Кримського півострова. В 2016 році відновила щотижневий випуск друкованого варіанту газети в місті Києві.

У 2018 році редакція газети реорганізувалася та в 2019 році отримала нове свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Засновниками газети є Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка та громадська організація «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім»».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux