ДНУ "Енциклопедичне видавництво" видала довідник про 10 місяців війни
опубліковано 28 грудня 2022 року о 12:48

Державна наукова установа "Енциклопедичне видавництво" підготувала і видала книгу "Хроніка повномасштабної війни. 24 лютого - 24 грудня 2022 року".

У виданні у формі щоденних довідок узагальнено інформацію про основні події російсько-української війни. Повідомлення, що склали цю збірку щодня розміщувалися на сайті ДНУ "Енциклопедичне видавництво" з першого дня початку масштабного вторгнення РФ в Україну. У їхню основу покладено офіційні заяви Генерального штабу ЗСУ, оперативних командувань, заяви органів влади України, іноземних країн і міжнародних організацій. Хронікальні записи подаються без змін, як документ доби, у тому вигляді, якому вони оприлюднювалися.

"24 лютого 2022 року кожен українець запам'ятає на все своє життя. - написала до передмови до видання доктор історичних наук, професор, директор ДНУ "Енциклопедичне видавництво" Алла Киридон. - Того дня стався перелом нашого історичного буття - людини, суспільства, нації, держави. Гібридна війна з неоімперською Росією, котра і різних формах тривала протягом восьми років, перейшла в нову фазу. Вона стала наймасштабнішою та найзапеклішою континентальною війною після 1945 року на обширах усієї Європи."

На думку історика, ця російсько-українська війна кинула Україні і українцям виклики, пов'язані з нашим існуванням як держави, як нації.

"Сьогодні у кожного колективу свій фронт, а іноді й декілька", - говорить Алла Миколаївна Киридон.

Саме так працює в умовах воєнного стану колектив "Енциклопедичного видавництва". Він продовжує роботу над створенням "Великої української енциклопедії" (ВУЕ), налагодженням функціонування портальної версії енциклопедії та створенням власної моделі сучасної е-ВУЕ тощо. Водночас від початку повномасштабної війни колектив змінив дизайн сайту ВУЕ, додав нові рубрики "Актуально", "Міста-Герої", "Герої України. Загалом працівники видавництва стали активними бійцями інформаційного фронту.

"Хроніка повномасштабної війни" - довідкове видання, яке фокусує увагу на найважливіших резонансних подіях бойових дій, воєнного повсякдення, реакції на них міжнародної спільноти. Видання підготували до друку співробітники "Енциклопедичного видавництва" - кандидат історичних наук Сергій Гірік, професор Алла Киридон, фахівець з комп'ютерної графіки Максим Ткаченко, художник Михайло Гутман.

З повним текстом видання можна ознайомитися за посиланням https://comin.gov.ua/storage/app/sites/33/war_chronicle.pdf

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux