На Закарпатті стартував ХV Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм для національних меншин "Мій рідний край"
опубліковано 12 вересня 2013 року о 11:11

 

Сьогодні на базі Закарпатської ОДТРК у готелі-ранчо «Золота Гора» біля Ужгороду відкрився ХV Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм для національних меншин «Мій рідний край», який триватиме до 14 вересня.

Організаторами форуму виступають Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Закарпатська ОДТРК, Закарпатська ОДА та Закарпатська обласна рада.

Партнер фестивалю – українське представництво компанії SES Astra АВ в Україні.

У церемонії відкриття взяв участь Перший заступник Голови Держкомтелерадіо України Анатолій Мураховський, який привітав гостей і учасників форуму.

Цьогоріч до конкурсу творчі роботи подали регіональні вітчизняні та закордонні телерадіокомпанії з Румунії, Словаччини, Угорщини, Чорногорії, Сербії та Швеції. Загалом для конкурсного перегляду запропоновано 62 телевізійних фільмів та 57 радіопрограм.

Тематика всіх творів відповідає головній ідеї фестивалю – показу духовного відродження національних меншин, культурних надбань і цінностей всіх етнічних спільнот, що проживають у країнах-учасницях.

Конкурс проводиться у номінаціях:  три головних призери за перше, друге і третє місця (телебачення/радіо), «Краща авторська робота» (телебачення/радіо), «Краща режисерська робота» (телебачення/радіо), «Краща операторська робота» (телебачення), «Краща звукорежисерська робота» (телебачення/ радіо), «Краще музичне оформлення» (телебачення/радіо). Також передбачені призи глядацьких і слухацьких симпатій та спеціальні призи.

Творчі роботи оцінює міжнародне журі. Голова журі телевізійних програм - відповідальний за закордонні зв’язки державного Цільового фонду по підтримці ЗМІ Янош Гаваші  (Будапешт, Угорщина). Журі радіопрограм очолює директор Радіо Крайова Мірча Поспай (Румунія).

Робочими мовами фестивалю є українська й англійська. Оргкомітет забезпечує синхронний переклад програм для учасників фестивалю та членів міжнародних журі з мови оригіналу на одну із робочих мов фестивалю.

Цікавим заходом фестивалю є традиційний «Етноказанок» - телевізійно-кулінарний конкурс з приготування закарпатської страви «боґрач». Дев’ять команд (кожна національна редакція, студія «2Експеримент», команда радіо) варять «боґрач» на свій смак. При цьому демонструватимуться коротенькі фільми-презентації про кожну з команд.

За своїм форматом Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм для національних меншин «Мій рідний край» не має аналогів як в Україні, так і у Європі і посів значне місце серед сучасних суспільно-культурних подій.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux