Колегія Держкомтелерадіо України розглянула результати громадської експертизи щодо формування та реалізації програми "Українська книга"
опубліковано 28 липня 2011 року о 12:57

 

28 серпня колегія Держкомтелерадіо України розглянула результати громадської експертизи стосовно діяльності Комітету з формування переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга», та її реалізації

.

Експертизу впродовж жовтня 2010 – квітня 2011 року здійснила громадська організація «Інститут Медіа Права». Громадські експерти вважають рівень діяльності Держкомтелерадіо України з виконання програми «Українська книга» задовільним. Позитивом програми, на думку експертів, є те, що завдяки їй існує можливість видати твори, які мають велику наукову, суспільну й державотворчу цінність.

У той же час громадські експерти рекомендують удосконалити формування програми «Українська книга». Зокрема, конкретизувати критерії відбору книжкових видань, акцентувавши увагу на задоволенні інтересів тих соціальних груп, які є найменш захищеними (інваліди, нацменшини та ін.), на підтримці національної культури українців, а також на реагуванні на запити ринку, які не задоволені видавничою індустрією.

Як доповів членам колегії директор департаменту видавничої справи та поліграфії Олексій Кононенко, усі пропозиції, що надійшли від Інституту Медіа Права, були ґрунтовно вивчені та проаналізовані Держкомтелерадіо України. Більшість з рекомендацій вже враховано і реалізовано. Зокрема, відпрацьовано новий Порядок формування програми «Українська книга», який після погодження з міністерствами та відомствами буде затверджено Кабінетом Міністрів України. Саме у новому Порядку передбачено подавати на розгляд Експертної ради, яка розглядає пропозиції видавництв та затверджує перелік видань програми «Українська книга», не лише розширені анотації, а й оригінал-макети майбутніх книг.

Також Порядок надасть право учасникам програми видавати додатковий тираж книги за власний кошт для реалізації у торговельній мережі, адже усі книги, що виходять за державної підтримки у рамках програми «Українська книга», передаються безкоштовно бібліотекам. «Якщо раніше Держкомтелерадіо давав видавництвам дозвіл на випуск додаткового тиражу, то зараз ми зобов’язуватимемо це робити з метою задоволення читацького попиту на цю літературу», - пояснив присутнім перший заступник Голови Держкомтелерадіо України Анатолій Мураховський.

Виконується й рекомендація експертів передбачити щорічну ротацію третини складу Експертної ради – наразі готується наказ про затвердження нового її складу. Безумовно будуть виконані й рекомендації стосовно оприлюднення складу Експертної ради, протоколів її засідання на сайті Держкомтелерадіо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux