Міжвідомча комісія шукає шляхи розвитку вітчизняного книговидання
опубліковано 28 липня 2011 року о 16:45

28 липня в Держкомтелерадіо України відбулося засідання Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження. Вів засідання голова комісії, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

Члени комісії обговорили стан українського книговидання. З доповіддю з цього питання виступив Голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович.

 

За даними Книжкової палати ім. І.Федорова, минулого року в Україні було видано 22 557 назв книг і брошур загальним тиражем 45 058,3 тис. прим. Тобто на одного жителя України було видано 1 примірник книги.

- За цим показником, який засвідчує рівень розвитку видавничої галузі, Україна суттєво відстає від рівня цивілізованих країн, - зазначив Олександр Курдінович.

Причиною такого незадовільного стану Голова Держкомтелерадіо України назвав низку проблем. Зокрема, відсутність довгострокової державної стратегії щодо подальшого розвитку видавничої сфери; недосконалість законодавства, що стосується діяльності суб’єктів видавничої справи; незахищеність вітчизняного книжкового ринку; відсутність повноцінної мережі книгорозповсюдження; недостатні обсяги фінансування випуску книжкової продукції за програмою «Українська книга» та недосконалий механізм її реалізації тощо.

Результатом цих проблем є негативні явища, які спостерігаються у суспільстві - втрата переважною частиною населення України інтересу до читання, а також не розуміння його виняткової ролі у процесі розвитку людини, витіснення книги і читання з переліку пріоритетних об’єктивних факторів, що впливають на соціальний статус громадянина, його просування кар’єрними сходинками тощо.

«Напрацювання комплексу заходів, спрямованих на подолання існуючих проблем та подальший розвиток видавничої справи, а головне − їх реалізація вимагають наших спільних зусиль. Це і є, на мій погляд, основним завданням

Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження», - зазначив Олександр Курдінович.

З тим, що ситуація у книговиданні потребує включення державних важелів впливу та підтримки, погодилися з Головою Держкомтелерадіо міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, заступник міністра культури Вікторія Ліснича, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін та інші промовці.

Члени комісії обговорили також ситуацію з випуском та розповсюдженням видавничої продукції за державним замовленням. Зокрема, детально була проаналізована програма «Українська книга», яка реалізується з 1997 року і є одним із важелів стимулювання видавничої справи в Україні.

Присутні погодилися з думкою Голови Держкомтелерадіо України О.Курдіновича про необхідність внести зміни в існуючі Порядки випуску видавничої продукції за державним замовленням.

Також члени комісії підтримали пропозицію Державного комітету телебачення і радіомовлення України та Міністерства культури України щодо доцільності об’єднання Державної цільової програми підтримки та розвитку читання на період до 2015 року та Державної цільової програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції на 2011-2015 років в одну − Державну цільову програму популяризації вітчизняного книговидання та читання на період до 2015 року.

Одноголосним рішенням до складу Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження були включені директор видавничо-поліграфічного інституту НТУУ «КПІ» Петро Киричок; голова правління ПАТ «ДАК «Укрвидавполіграфія» Василь Продан; видавець, член Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Володимир Пузіков; президент мережі книгарень «Є» Роман Цуприк; Голова Державної служби інтелектуальної власності України Микола Паладій. Також ухвалено рішення звернутися до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Державної податкової служби України з пропозицією надати кандидатури своїх представників до складу Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книго розповсюдження.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux