Книги від європейських університетів надійдуть до закладів вищої освіти Харкова, - Олег Наливайко
опубліковано 12 червня 2024 року о 16:05

12 червня у науковій залі Київського національного університету будівництва і архітектури відбулась передача європейської наукової та навчальної літератури українським закладам вищої освіти. Понад три тисячі книжок з історії, дизайну, економіки, медицини англійською, французькою, німецькою та іншими мовами поїдуть до Харкова, де поповнять фонди університетських бібліотек, зокрема, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

Захід проходив у межах ініціативи «Українській молоді – європейську книгу», започаткованої Держкомтелерадіо за підтримки Офісу Президента України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ України.

«У перші дні війни розпочалася безпрецедентна за кількістю залучених до неї видавців, поліграфістів та волонтерів благодійна акція «Українським дітям – українську книгу», - зазначив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. – Акція мала на меті забезпечити книгами рідною мовою передусім українських дітей, які втратили свої домівки і вимушено виїхали у відносно безпечні регіоні України або за кордон. За цей час зібрано і адресно доставлено понад 1 млн примірників книг, подолано 800 тисяч кілометрів доріг.»

Голова Держкомтелерадіо зазначив, що проєкт з підтримки дитячого читання поширився на інші верстви українців. У межах акції набирає обертів ініціатива «Українським воїнам – українську книгу», а також акція із заміни в бібліотеках російських книг на українські. Розвивається й міжнародний напрямок «Українській молоді – європейську книгу».

Як зазначив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, завдяки спільній співпраці представників влади і волонтерів за короткий строк було зібрано і доставлено з європейських країн в Україну близько 10 тисяч примірників наукової та художньої літератури іноземними мовами. Частину книг вже передано до закладів вищої освіти Києва, Львова, Тернополя, Чернівців та Кропивницького.

Відсьогодні ще понад 3 тисячі книг поповнять університетські бібліотеки України. Голова ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» Петро Куліков, приймаючи книжкові скарби, запевнив, що літературу буде розподілено за тематикою між університетами. Першими у цьому списку – харківські заклади вищої освіти, зокрема, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. Також він зазначив, що існує проблема у забезпеченні архітектурних факультетів навчальними підручниками. Надзвичайний та Повноважний Посол України в Королівстві Данія Андрій Яневський, який взяв участь у заході онлайн, повідомив, що є вже попередня домовленість з Данським університетом дизайну і архітектури про надання підручників і наукової літератури українським ЗВО.

Довідково

Благодійна акція «Українським дітям – українську книгу» реалізується в Україні та світі з 15 березня 2022 року Держкомтелерадіо за підтримки Офісу Президента України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Командування Медичних сил Збройних Сил України, Міністерства молоді та спорту України, НОК України та олімпійська команда/NOC of Ukraine and the Olympic Team, Верховної Ради України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux