Добровольці «УВО» – ідейні спадкоємці Євгена Коновальця
опубліковано 07 квітня 2022 року о 15:15

Перемога Збройних Сил України під Києвом, в тому числі звільнення Київської області від московських окупантів – яскрава сторінка героїчної боротьби українського народу за незалежність України.

Ця перемога почалася в день масштабного вторгнення, коли ЗСУ розпочали збройний опір, а під Київ виїхали перші добровольці.

Важливо, щоб найменший факт цієї героїчної історії був зафіксований.

Історія добровольчого підрозділу «УВО» розпочалася 23 січня 2022 року. Нагадаю, це був час, коли розвідки США і наших європейських партнерів фактично щодня інформували про наміри Москви розпочати активні бойові дії в Україні, а українська влада закликала «не панікувати». Склалося враження, що керівництво Української держави ігнорувало попередження США і партнерів та недооцінювало реальні загарбницькі наміри РФ.

Однак, в ім’я правди треба сказати, що ще в січні цього року СБУ ініціювала зустрічі з ветеранами війни на Донбасі у 2014-2015 роках, де відкрито говорилося про майбутню «велику» війну та необхідність мобілізації до лав спротиву усіх, хто має бойовий досвід протистояння з РФ.

Одна з таких нарад відбулася 23 січня 2022 року в Києві, на Хрещатику, 26. На нараду прибули колишні добровольці батальйону ОУН Євген Чепелянський, Борис Гуменюк, Олександр Потебенько, Павло Агапов, а також голова ОУН Богдан Червак. Обговорювалося лише два питання: можливість швидкого отримання зброї та безпосередньої участі в бойових діях.

Вже наступного дня ОУН розпочала мобілізацію своїх людей для участі у відбитті російського наступу.

Найбільше вдалося зробити Євгену Чепелянському, який на Оболоні уже проводив бойові вишколи і згуртував довкола себе чимало патріотів, готових зі зброєю в руках виступити проти москви.

На жаль, наради, які ініціювала СБУ, не завершилися конкретними домовленостями, а тому ухвалили рішення розпочати мобілізацію українських націоналістів на одній із локацій на Оболоні, де відбувалися систематичні вишколи під керівництвом Є. Чепелянського.

Тут треба зробити одне уточнення: СБУ не усунулося від роботи. Хлопці-есбеушники перестали виходити на зв’язок, оскільки, як згодом ми дізналися, вони виїхали на Донбас.

Не випадково формою участі у війні обрали «УВО». УВО – Українська Військова Організація, створена у 1922 році Євгеном Коновальцем для збройної боротьби з усіма окупантами та співзасновниця ОУН, яка постала у 1929 році й продовжила бойові традиції УВО. Крім того, вже у незалежній Україні «УВО» діяла як громадська організація, що ідеологічно споріднена з ОУН.

24 лютого 2022 року, коли почалося широкомасштабне вторгнення РФ на територію України, Євген Чепелянський прибув на правий берег Дніпра у Києві й почав формувати бойові підрозділи «УВО», а згодом їх очолив.

Євген Чепелянський закінчив Національний педагогічний університет імені Драгоманова, проходив строкову службу на «Гетьмані Сагайдачному». Здобуваючи спеціальність на соціально-правовому факультеті, одночасно займався правозахисною діяльністю.

У 2014-2015 рр. воював у складі «Айдару» та батальйону ОУН, займався евакуацією поранених, доставкою продовольства та боєприпасів на передову в Піски.

Після участі в АТО повернувся до правозахисної діяльності, створив та очолив правозахисне об’єднання «Синдикат».

Бійці «УВО» брали участь у зачистках околиць Києва від московських недобитків, здійснювали чергування на блок-постах, виконували усі доручення командування ЗСУ у напрямку Борисполя.

З перших днів у складі «УВО» воюють Дмитро Лінартович - український актор театру та кіно, відомі поети Борис Гуменюк і Сергій Пантюк, громадський і політичний діяч Сергій Джерж.

18 березня 2022 року підрозділи «УВО» об’єдналися і отримали статус роти в складі 126-го батальйону територіальної оборони 112-тої окремої бригади територіальної оборони.

Богдан Червак, Голова ОУН

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux