Богдан Червак про історією створення сучасного добровольчого формування «УВО»
опубліковано 07 квітня 2022 року о 13:40

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак у своєму блозі на сторінках Укрінформу поділився історією створення сучасного добровольчого формування «УВО», яке з перших днів війни захищає Україну від російського агресора.

З моменту організації сучасної роти УВО, яка розпочалася ще у січні 2022 року, до масштабного військового вторгнення агресора в Україну, і до сьогодні Богдан Червак разом із своєю родиною організовує волонтерську допомогу воїнам.

До складу УВО увійшли члени Організації українських націоналістів, переважно ветерани АТО. Назва УВО обрана невипадково. Бійці вважають себе спадкоємцями Української Військової Організації, створеної у 1922 році Євгеном Коновальцем для збройною боротьби українців за свою незалежність.

18 березня 2022 року підрозділи «УВО» об'єдналися і отримали статус роти в складі 126-го батальйону територіальної оборони 112-тої окремої бригади територіальної оборони.

Нижче публікуємо текст Богдана Червака. Ці та інші документальні свідчення увійдуть в історію російсько-української війни як приклад величезного героїзму і єднання українців заради сучасного та майбутнього нашої держави.

Добровольці «УВО» – ідейні спадкоємці Євгена Коновальця

Перемога Збройних Сил України під Києвом, в тому числі звільнення Київської області від московських окупантів – яскрава сторінка героїчної боротьби українського народу за незалежність України.

Ця перемога почалася в день масштабного вторгнення, коли ЗСУ розпочали збройний опір, а під Київ виїхали перші добровольці. Важливо, щоб найменший факт цієї героїчної історії був зафіксований.

Історія добровольчого підрозділу «УВО» розпочалася 23 січня 2022 року. Нагадаю, це був час, коли розвідки США і наших європейських партнерів фактично щодня інформували про наміри Москви розпочати активні бойові дії в Україні, а українська влада закликала «не панікувати». Склалося враження, що керівництво Української держави ігнорувало попередження США і партнерів та недооцінювало реальні загарбницькі наміри РФ.

Однак, в ім'я правди треба сказати, що ще в січні цього року СБУ ініціювала зустрічі з ветеранами війни на Донбасі у 2014-2015 роках, де відкрито говорилося про майбутню «велику» війну та необхідність мобілізації до лав спротиву усіх, хто має бойовий досвід протистояння з РФ.

Одна з таких нарад відбулася 23 січня 2022 року в Києві, на Хрещатику, 26. На нараду прибули колишні добровольці батальйону ОУН Євген Чепелянський, Борис Гуменюк, Олександр Потебенько, Павло Агапов, а також голова ОУН Богдан Червак. Обговорювалося лише два питання: можливість швидкого отримання зброї та безпосередньої участі в бойових діях.

Вже наступного дня ОУН розпочала мобілізацію своїх людей для участі у відбитті російського наступу. Найбільше вдалося зробити Євгену Чепелянському, який на Оболоні уже проводив бойові вишколи і згуртував довкола себе чимало патріотів, готових зі зброєю в руках виступити проти москви.

На жаль, наради, які ініціювала СБУ, не завершилися конкретними домовленостями, а тому ухвалили рішення розпочати мобілізацію українських націоналістів на одній із локацій на Оболоні, де відбувалися систематичні вишколи під керівництвом Є. Чепелянського.

Тут треба зробити одне уточнення: СБУ не усунулося від роботи. Хлопці-есбеушники перестали виходити на зв’язок, оскільки, як згодом ми дізналися, вони виїхали на Донбас.

Не випадково формою участі у війні обрали «УВО». УВО – Українська Військова Організація, створена у 1922 році Євгеном Коновальцем для збройної боротьби з усіма окупантами та співзасновниця ОУН, яка постала у 1929 році й продовжила бойові традиції УВО. Крім того, вже у незалежній Україні «УВО» діяла як громадська організація, що ідеологічно споріднена з ОУН.

24 лютого 2022 року, коли почалося широкомасштабне вторгнення РФ на територію України, Євген Чепелянський прибув на правий берег Дніпра у Києві й почав формувати бойові підрозділи «УВО», а згодом їх очолив.

Євген Чепелянський закінчив Національний педагогічний університет імені Драгоманова, проходив строкову службу на «Гетьмані Сагайдачному». Здобуваючи спеціальність на соціально-правовому факультеті, одночасно займався правозахисною діяльністю.

У 2014-2015 рр. воював у складі «Айдару» та батальйону ОУН, займався евакуацією поранених, доставкою продовольства та боєприпасів на передову в Піски.

Після участі в АТО повернувся до правозахисної діяльності, створив та очолив правозахисне об’єднання «Синдикат».

Бійці «УВО» брали участь у зачистках околиць Києва від московських недобитків, здійснювали чергування на блок-постах, виконували усі доручення командування ЗСУ у напрямку Борисполя. З перших днів у складі «УВО» воюють Дмитро Лінартович - український актор театру та кіно, відомі поети Борис Гуменюк і Сергій Пантюк, громадський і політичний діяч Сергій Джерж.

18 березня 2022 року підрозділи «УВО» об’єдналися і отримали статус роти в складі 126-го батальйону територіальної оборони 112-тої окремої бригади територіальної оборони.

Богдан Червак, Голова ОУН

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux