Держкомтелерадіо здійснює заходи щодо державної підтримки книговидавничої справи
опубліковано 24 червня 2014 року о 12:27

 

Колегія Держкомтелерадіо України розглянула на своєму засіданні 24 червня стан виконання заходів щодо державної підтримки книговидавничої справи і популяризації читання в Україні.

Згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів Держкомтелерадіо України здійснює аналіз стану функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

Згідно із звітами обласних державних адміністрацій спостерігається позитивна тенденція розвитку торгівлі книгами. Водночас значною проблемою залишається недостатній рівень забезпечення книжковою продукцією населення в сільській місцевості, а також недостатня кількість спеціалізованих книжкових магазинів.

З метою розширення мережі книгорозповсюдження органам, які здійснюють управління майном, що є в комунальній власності територіальних громад, рекомендовано встановлювати для книготорговельних підприємств плату за оренду приміщень на пільгових умовах та сприяти передачі в довгострокову оренду приміщень, в яких вони розташовані. Крім того, Держкомтелерадіо України розробив проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративні послуги», яким пропонується надавати підприємцям, що розповсюджують не менше 1 тисячі примірників книжкової продукції державною мовою на рік, право на укладення договору оренди державного та комунального майна без проведення конкурсу.

Члени колегії відзначили, що завдяки дії податкових пільг в Україні, які діють до 2015 року, зберігається позитивна динаміка розвитку книговидавничої галузі, що підтверджується статистичними даними Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова». Водночас кількість випущених вітчизняними видавництвами та видавничими організаціями книг на одного жителя України не задовольняє потреби особи, суспільства, держави у видавничій продукції. На сьогодні на одного жителя в Україні випускається 1,5 книги, в той час як в країнах Західної Європи цей показник значно вищий (від 5 до 10 книг на одного жителя).

Члени колегії, зокрема президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, зазначали, що зниження собівартості книжкової продукції, виробленої в Україні, збільшення її обсягів можливе за умови продовження до 2019 року пільгового оподаткування суб’єктів видавничої справи. Адже зростання цін на енергоносії, папір, поліграфічні матеріали, яке спостерігається зараз, відсутність вітчизняного виробництва друкарського обладнання (офсетного) негативно вплинуть на розвиток видавничо-поліграфічного комплексу. Проти продовження пільгового оподаткування суб’єктів видавничої справи виступає Міністерство доходів і зборів України, оскільки запровадження пільгових режимів для окремих платників податків призводить до втрати державою контролю за цільовим використанням звільнених від оподаткування бюджетних коштів.

Колегія Держкомтелерадіо ухвалила рішення звернутися до профільних комітетів Верховної Ради з пропозицією розглянути можливість продовжити діючі пільги оподаткування суб’єктів видавничої справи.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux