Держкомтелерадіо вживає заходи із недопущення на український ринок пропагандистської літератури держави-агресора
опубліковано 05 серпня 2021 року о 18:09

Описание: D:\foto\propaganda-miru-debilizma-i-satanizma.jpg

У відповідь на розв’язання Російською Федерацією проти України гібридної війни Держкомтелерадіо з 2015 року здійснює регулярний моніторинг видавничої сфери держави-агресора з метою недопущення на вітчизняний ринок пропагандистської антиукраїнської літератури.

 

За результатами моніторингу на веб-сайті відомства оприлюднюється Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/system?art_id=142344&cat_id=142342

Перелік носить рекомендаційний характер і постійно оновлюється. Основне його призначення – застерегти суб’єктів господарювання від завідомо марних спроб отримати дозволи на ввезення цих видань в Україну, а також зорієнтувати правоохоронні органи, юридичних та фізичних осіб на те, що факти розповсюдження цієї продукції можуть містити ознаки злочинів, передбачених статтями 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 300 (Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію), 436 (Пропаганда війни) та 436-1 (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України.

Станом на серпень 2021 року, до Переліку внесено 264 видання творів 171 автора, випущених у світ 64 видавцями.

Зазначений Перелік став основним джерелом інформації під час відбору російських видавництв, стосовно яких з ініціативи Держкомтелерадіо рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2019 року застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) у зв’язку з систематичним випуском ними видань антиукраїнського змісту.

Відповідно до рішення РНБО України санкції застосовано до 9 російських видавництв, які найбільше відзначилися у справі випуску в світ антиукраїнської літератури.

Відтоді для видавництв «Эксмо», «АСТ», «Питер», «Центрполиграф», «Яуза», «Яуза-пресс», «Алгоритм», «Книжный мир» та «Вече» легальних шляхів потрапляння на український ринок не існує.

Оскільки після застосування санкцій ці видавництва продовжують продукувати видання антиукраїнського змісту, Держкомтелерадіо має намір ініціювати продовження санкцій, термін дії яких закінчується в березні 2022 року. Також за іініціативою відомства та за поданням Служби безпеки України до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці, який ведеться Міністерством культури та інформаційної політики України на підставі звернень РНБО України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення, внесено 9 російських авторів - В. Сахарова, Л. Вєршиніна, А. Широкорада, А.Терещенка, М. Полікарпова, Р. Іщенка, А. Тамонікова та таких одіозних осіб, як А. Дугін і З. Прілєпін.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux